Ilmanvaihto
Sisäilmapaja9 antoi Porvoon mitalla
Sisäilmapaja9 järjestettiin marraskuussa 2017 Porvoossa. Kaksipäiväisen asiantuntijaseminaarin järjestäjinä olivat Sisäilmayhdistys ry, Edupoli ja Porvoon kaupunki. Porvoon Taidetehtaalla nautittiin monipuolisesta ohjelmasta ja seminaarin yhteydessä järjestettiin myös sisäilma-aiheinen näyttely.
ASIAKASPÄÄLLIKKÖ EIJA LENKKERI Edupolista kertoo, että organisaation odotukset tapahtumasta täyttyivät hyvin. "Jos ajatellaan toteutusta, niin odotukset jopa ylittyivät", hän lisää. Kahden päivän aikana Taidetehtaalla kävi 459 maksanutta seminaarivierasta.
Ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille tarjoava oppilaitos Edupoli vastasi tapahtuman järjestelyistä ja koordinoi kokonaisuutta. Lenkkerin mukaan tapahtuman annista hyötyivät myös Edupolin opiskelijat.
"Rakennusalan opiskelijat saivat uusinta tietoa sisäilmaasioista ja matkailu- ja turvallisuusalan opiskelijat saivat hyvin monipuolista kokemusta ison tapahtuman järjestelyistä, kun he osallistuivat Sisäilmapajan käytännön toteutukseen", summaa Lenkkeri.
Porvoon vinkit jakoon
Ilahduttavaa oli myös Porvoon kaupungin vahva anti seminaarissa. Porvoo on ottanut roolia sisäilma-asioiden pioneerina Suomessa ja tapahtumassa kaupungin edustajat avasivat omia prosessejaan.
Porvoon kaupunki investoi kolmen vuoden aikana yli 100 miljoonaa euroa kouluihin ja päiväkoteihin. Kaupunki rakentaa kolme uutta koulua, viisi päiväkotia sekä peruskorjaa kuusi koulua.
"Seminaarin ensimmäisenä päivänä asialistalla oli paljon nimenomaan Porvoon kaupungin ja valtion näkökulmaa", kertoo Lenkkeri.
Sisäilmapajassa kuultiin mm. työsuojelupäällikkö Leena Juvakan puheenvuoro sisäilma-asioiden hoitamisesta Porvoossa ja projektipäällikkö Tony Lökforsin esitys sisäilma-asioiden huomioimisesta tulevaisuuden rakentamisessa. Pajassa kuultiin myös, miten vanhempien ja kunnan ratkaisukeskeinen yhteistyö on toiminut, casena Linnankosken lukio.
"Porvoon mallissa näkyy vuoropuhelun korostaminen", kiittelee Lenkkeri.
Rakentamisen ketju kuntoon!
Sisäilmapajan toisena päivänä puhuttiin paljon rakentamisen laadusta Suomessa ja siitä, miten alan koulutus on ottanut sisäilmahaasteen vastaan. Lenkkerin mukaan valistus ja viestintä ovat tärkeitä, koska ketjussa on pahojakin aukkoja:
"Luennoitsijan mukaan sisäilma-asioihin liittyvä rakennusosaaminen on huonolla tolalla monessa paikassa Suomessa", hän katsoo.
Lenkkeri itse piti presentaation asukkaiden vaikutuksesta sisäilman laatuun. "Asumisessa on paljon haasteita silloin kun puhutaan erityisryhmistä kuten mielenterveyskuntoutujat, päihteiden käyttäjät tai seniorit. Myös sisäilma-asioiden hoitoa pitää miettiä kohderyhmän mukaan", hän linjaa.
Kymppi rikki
Seminaarissa nähtiin myös asumispaneeli, jonka puheenjohtajana toimi sosiaali- ja terveysministeriöstä johtaja Jari Keinänen ja puhujina olivat mm. Asumisterveysliiton Hannele Rämö ja Vanhustyön keskusliiton Jukka Laakso.
Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Vaula Aunola
Julkaistu: 01/2018