Isännöinti & hallitus
kita-LAKI
NÄKÖKULMA
Asunto-osakeyhtiöiden digiloikka käyntiin
Laki huoneistotietojärjestelmästä tuli voimaan vuoden 2019 alusta, mutta lain käyttöönotolla on vanhoissa taloyhtiöissä siirtymäaikaa vuoden 2022 loppuun saakka.
Voimaan tulleet lakimuutokset muuttavat monilla tavoin niin taloyhtiöiden, isännöinnin kuin osakkaiden velvollisuuksia ja tehtäviä.
Huoneistotietojärjestelmän tarkoituksena on, että se palvelee huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden vaihdannan, vakuuksien hallinnan ja näihin verrattavan toiminnan sekä yhtiön hallinnon ja sen osakkaiden tiedonsaannin tarpeita. Lisäksi sen avulla tuotetaan tietoa tutkimusta ja tilastointia varten sekä muihin yhteiskunnan tietotarpeisiin. Myös vanha keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voi liittyä soveltamaan lakia ja ottamaan käyttöön osakehuoneistorekisterin ja luopua painetuista osakekirjoista.
Taloyhtiöiden paperiset osakekirjat siirtyvät historiaan tämän vuoden alussa käynnistyneen uuden osakehuoneistorekisterin myötä. Muutos koskettaa ajan mittaan kaikkia Suomen 90 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä noin 2,7 miljoonaa ihmistä.
Vuodenvaihteesta lähtien uudet taloyhtiöt on pitänyt perustaa sähköisesti rekisteriin, eikä näille yhtiöille enää painateta osakekirjoja.
Ennen 2019 alkua perustetut vanhat taloyhtiöt voivat siirtää osakeluettelonsa hoidon maanmittauslaitokselle toukokuun alusta 2019 lukien. Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden tulee hoitaa liittyminen vuoden 2022 loppuun mennessä.
Isännöintipalvelujen piirissä olevien taloyhtiöiden on järkevä aloittaa osakeluetteloiden siirto vasta syksyllä 2019, kun rajapinnat siirtoa varten isännöintijärjestelmiin ovat valmiit. Siirron jälkeen osakeluettelon tiedoista vastaa Maanmittauslaitos ja osakastiedot saadaan suoraan osakehuoneistorekisteristä. Osakehuoneistorekisteriin siirtyminen vaatii isännöintijärjestelmien päivittämistä, jotta tiedon siirto isännöintijärjestelmästä osakehuoneistorekisteriin ja päinvastoin onnistuu toukokuusta 2019 alkaen.
Kun taloyhtiön osakastiedot on siirretty uuteen rekisteriin, on se hyödyllistä kaikille osapuolille. Taloyhtiöltä poistuu mm. vastuu selvittää hankalia perintöoikeudellisia saantoja. Osakkeenomistajien osalta asuntokauppa helpottuu, kun paperisia osakekirjoja ei enää tarvita. Kauppoja voidaan tehdä helpommin ajasta ja paikasta riippumatta.
Keijo Kaivanto
Asiamies, asianajaja, varatuomari
Kiinteistöalan hallitusammattilaiset Akha ry
Julkaistu: 01/2019