Automaatio
Energiatehokkuus
LVI
Veden ja energian säästöä älykkäästi
Kun taloyhtiöissä haetaan säästöä asuinkustannuksiin, nousee energiatehokkuus keskeiseksi aiheeksi
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Mutta miten säästää, kun ei tiedetä, paljonko kuluttaa?
Suomalainen kerrostaloasuja kuluttaa keskimäärin 130 litraa vettä vuorokaudessa, mutta vaihteluväli voi olla alle 30 litrasta pitkälle yli 500 litran vuorokausikulutukseen. Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa tai vastiketta kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta.
Pieni muutos on iso säästö
Vedenkulutuksen vähentämisessä kannattaa aina lähteä liikkeelle omista kulutustottumuksista ja tarpeettoman kulutuksen karsimisesta. Esimerkiksi suihkussa puolen tunnin aikana valuu 360 litraa vettä viemäristä alas. Jokaisella suomalaisella on omia käyttötottumuksia muuttamalla mahdollisuus vähentää vedenkulutustaan merkittävästi ilman, että elämänlaatu heikkenee.
Kulutustottumusten lisäksi vedenkulutukseen vaikuttavat kodinkoneiden ja vesikalusteiden kunto. Nykyaikainen kaksoisnupillinen wc-pönttö säästää yli puolet vettä vanhaan pönttöön verrattuna, ja astianpesukone säästää jopa viisinkertaisen määrän vettä käsin tiskaamiseen verrattuna. Myös uudet pesukoneet kuluttavat puolta vähemmän vettä ja energiaa kuin vanhat koneet.
Merkittävin vedenhukka kuitenkin on tiputtava hana tai vuotava wc-pönttö. Tiputtava hana saattaa valuttaa hukkaan jopa 30 000 litraa vettä vuodessa.
Nykyaikaista mittaustekniikkaa ja vesilaskutusta
Huoneistokohtainen vedenmittaus tuo huoneistojen vedenkulutuksen läpinäkyväksi asukkaalle, sillä vedenkulutus nähdään todellisina litroina ja euroina. Huoneistonäytön ja mobiilisovelluksen avulla asukkaan on helppo tarkkailla vedenkulutustaan ja tehdä vastuullisia valintoja.
Vauhdilla kehittyvä mittaustekniikka on tuonut IoT-teknologian (Internet of Things) myötä reaaliaikaisen ja tarkan vedenkulutusdatan taloyhtiöiden ulottuville. Markkinoilla on jo nyt tarjota kotimaisia ja älykkäitä vedenmittausjärjestelmiä, joiden asentaminen putkiremontoituun asuinkiinteistöön on täysin mahdollista.
Vedenmittausjärjestelmää valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota elinkaarikustannuksiin. Vedenmittausjärjestelmän todellinen hinta on eri asia kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Merkittävää on esimerkiksi järjestelmän huollettavuuden ketteryys ja automatisoidut toiminnot. Kun järjestelmä hälyttää automaattisesti epätavallisista vuodoista ja huollon tarpeesta suoraan huoltoyhtiöön tai kun kulutustiedot siirtyvät suoraan laskutukseen, saadaan aikaan merkittävää säästöä kustannuksissa. Kulutukseen perustuva vesilaskutus kotiuttaa säästyvät eurot suoraan kiinteistönomistajalle ja asukkaille.
Merkittävää energiansäästöä vedestä
Huoneistokohtainen vedenmittaus ja kulutuksen mukainen laskutus yhdistettynä kulutustottumusten muutokseen tuovat merkittävää säästöä niin veden kuin energian kulutuksessa. Kun vedenkulutuksessa päästään 30 prosentin säästöön, tarkoittaa se kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa.
Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen kannattaa siksi, että se on oikeudenmukaista - asukkaat maksavat vain itse kuluttamastaan käyttövedestä. Oikeudenmukaisuus ja säästöjen tuomat rahalliset hyödyt kannustavat asukkaita vähentämään vedenkulutusta, ja myös luonto kiittää.
Lue lisää: verto.fi/vertoblue
Julkaistu: 03/2021