Energiatehokkuus
Kiinteistöhuolto
LVI
Lämmitys
Märkätilat
Lämmityskauden kynnyksellä kiinteistöt kuntoon
Sää viilenee vääjäämättä. Lämmityskauden alkaessa on aika tarkastaa lämmitysjärjestelmän toiminta, mutta hyvä hetki miettiä myös energiankulutusasioita. Kiinteistön syyshuolto varmistaa paitsi energiansäästön myös asumisviihtyvyyden.
‒ Rakennuksen ja käyttöveden lämmitys lohkaisee jopa 80 prosenttia kotitalouden energiankäytöstä. Asumisen osuus suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä on lähes 40 prosenttia. Energian tehokas käyttö ja ylikulutuksen välttäminen auttavat leikkaamaan asumisen ilmastovaikutuksia, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.
Testaa järjestelmien toiminta
Lämmityskauden alkaessa on kesäsulkujen avauksen lisäksi testattava pattereiden ja termostaattien toiminta kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen ja tunnustelemalla alkaako patteri lämmetä. Huonelämpötiloja kannattaa mitata läpi lämmityskauden ja tarkastaa lukemat lämpömittarista. Energiataloudellinen lämpötila on 20–22 °C, makuuhuoneessa asteen, pari matalampi.
‒ Kannattaa varmistaa, ettei samanaikainen lämmitys ja jäähdytys ole mahdollista kiinteistössä. Ilmanvaihto- ja jäähdytyslaitteiden viilennysasetus tai mahdollinen automaattiviilennys on muistettava kytkeä pois päältä, sanoo asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell Motivasta.
Pesutiloissa sopivasti säädetty lattialämmitys tuntuu jalkapohjissa vain hieman lämpimänä. Energiatehokkainta on hyödyntää lämmityksen ajastinta. Pesutilojen ilmanvaihdon on toimittava koko ajan, myös koneellisen ilmanvaihdon pitää olla päällä kaiken aikaa.
Kausihuoltotyöt pähkinänkuoressa:
- Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta ja paisuntasäiliön esipaine.
- Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
- Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
- Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
- Korvausilmaventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.
- Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.
- Tarkista ja uusi tarvittaessa ikkunoiden ja ovien tiivisteet.
- Tarkista ulkovalaistuksen kunto.
- Puhdista rännit ja rännikaivot.
Talot kuntoon – Toimiva talotekniikka, hyvä elämä!
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta.
Viestintäfoorumissa ovat mukana Bioenergia ry, Energiateollisuus ry, Helen Oy, Lämmitysenergia Yhdistys ry, Nuohousalan Keskusliitto ry, RAKLI ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sisäilmayhdistys ry, Isännöintiliitto ry, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Kuntaliitto ry, Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry, Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry, Suomen LVI-liitto SuLVI ry, Suomen Omakotiliitto ry, Talotekninen teollisuus ja kauppa ry ja VVS Föreningen i Finland rf (VSF).
Viestintäfoorumin työn taustalla on rakennusten energiatehokkuusdirektiivin artiklat 14 ja 15, joissa määrätään lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien tarkastuksista. Suomessa artiklat toimeenpannaan vaihtoehtoisilla toimilla. Tavoitteena on viestintäfoorumin ja siinä mukana olevien toimijoiden viestinnän ja neuvonnan toimin saavuttaa vähintään samat energiatehokkuusvaikutukset kuin pakollisilla järjestelmätarkastuksilla.
Teksti: Sirpa Mustonen
Lisätietoja: www.motiva.fi/taloyhtiot, www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi
Julkaistu: 09/2021