mainos_1112

Turvallisuus (palo)

Paloturvallisuus on aina elämän ja kuoleman kysymys

artikkelikuva: Paloturvallisuus on aina elämän ja kuoleman kysymys

Taloyhtiöiden käsitys paloturvallisuudesta vaihtelee. Tietoisuudessa on aukkoja ja aina ei tiedetä edes sitä, mitä lain kirjain sanoo.

Uusi pelastuslaki vietti juuri 10-vuotissynttäreitä, mutta sen opit eivät ole juurtuneet joka paikkaan. Heinäkuussa 2011 voimaan astunut pelastuslaki edellyttää taloyhtiöitä huolehtimaan mm. siitä, että tulipalon syttymis- ja leviämisriskit ovat vähäisiä, onnettomuustilanteessa pelastamistoiminta on mahdollista ja että pelastushenkilöstön turvallisuus on otettu huomioon.

Sammutinhuolto Redi Oy:n yrittäjä Kimmo Heikka tietää, että taloyhtiöillä on monta rahareikää, joista kantaa huolta – linjasaneerausten ja julkisivuremppojen keskellä paloturvallisuuskin voi joutua ikään kuin katveeseen.

”Tällöin yritän sanoa taloyhtiön hallitukselle, että kannattaa lähteä palohälytinjärjestelmästä liikkeelle. Se on viime kädessä se, joka tehokkaimmin pelastaa ihmishenkiä.”

kuva

Osta kalliita sekunteja

Torniossa ja Kemissä toimiva yritys on nyt muutaman vuoden ajan myynyt taloyhtiöihin langattomia, sarjaan kytkettyjä palohälyttimiä.

”Niitä sijoitetaan porraskäytäviin ja kellariin, eli yleisiin tiloihin, joihin laki ei velvoita hälytintä hankkimaan, mutta joista tulipalo voi yhtä lailla alkaa.”

Esimerkiksi kellarin pyykkituvalta alkanut öinen tulipalo voi levitä salakavalasti ihmisten nukkuessa. ”Alkusammutustoimiin aikaa on korkeintaan 2.5–3 minuuttia, joten tarpeeksi aikainen hälytys on lähtökohtaisen tärkeä.”

Palohälytinjärjestelmän yksittäisen hälyttimen akku kestää 10 vuotta, minkä jälkeen kaikki hälyttimet vaihdetaan. ”Suositushan on, että palohälyttimet pitäisi vaihtaa 5–10 vuoden välein.”

Kohti kokonaisratkaisuja

Palohälytinjärjestelmien myynnin ja asentamisen lisäksi Sammutinhuolto Redi suorittaa käsisammuttimien, palopostien ja väestönsuojien tarkastukset, tiiveyskokeet ja pelastussuunnitelmat avaimet käteen -palveluna.

”Taloyhtiöiden käsitys paloturvallisuudesta vaihtelee.

”Tällä konseptilla asiakkaille tarjotaan luotettava ja huoleton kokonaisratkaisu kiinteistöjen turvallisuusasioissa”, kuvailee Heikka, joka osti yrityksen vuonna 1993.

”Lähes 30 vuoden aikana olen huomannut, että kyllä ihmisten tietoisuus näistä asioista on parantunut. Hallitukset ja isännöitsijät ovat usein hyvin valveutuneita ja etsivät toimivia ratkaisuja”, hän summaa.

Mikä on eristeen vaikutus palokuormaan?

Luonnollisesti myös rakennuksen lämmöneristämisellä on iso merkitys paloturvallisuuden kannalta. ”Suurin osa eristeistä käytetään rakennuksen julkisivuissa ja yläpohjissa – ja eriste voi lisätä rakennuksen palokuormaa merkittävästi”, toteaa tuotepäällikkö Tero Virrantuomi Paroc Rakennuseristeistä.

”Eristemateriaalin valinnalla on siis suuri merkitys rakennuksen kokonaispaloturvallisuuteen.”

kuva
Kuva: Paroc

Turvallisin ratkaisu kaikenlaisissa rakennuksissa on käyttää palamattomia eristeitä. ”Paroc-kivivilla ei pala ja kuuluu paloluokkaan A1, joka on paras mahdollinen eurooppalainen paloluokitus rakennusmateriaaleille”, kertoo Virrantuomi.

”Lisäksi sillä voidaan suojata rakenteita romahdukselta tulipalon aikana jopa neljä tuntia, sekä estää palon leviämistä ja suojata palavia materiaaleja jopa 60 minuutin ajan. Olennaista on myös, että sitä ei tarvitse huoltaa – se antaa suojaa rakennuksen koko elinkaaren ajan. Ja mikä tärkeintä, kivivilla antaa ihmisille lisäaikaa pelastautua”, listaa Virrantuomi.

Testaa niin tiedät

Markkinoille on ilmestynyt viime vuosien aikana uusia eristeitä ja eristetyyppejä, joista moni on palavaksi luokiteltava. Näitä palavia eristeitä tulee suojata palolta rakennustyypin perusteella paloasetuksen vaatimuksien mukaisesti. Paroc on ahkerasti palotestannut omia tuotteitaan vastaamaan näihin suojaamisvaatimuksiin:

”Näiden testien tuloksena Parocilta löytyy paljon suojaverhous- ja palosuojaustuotteita erityyppisiin tarpeisiin kuten palavien eristeiden suojaamiseksi”, lupaa Virrantuomi.

”Turvallisin ratkaisu kaikenlaisissa rakennuksissa on käyttää palamattomia eristeitä.

Virrantuomen mukaan julkisivujen paloturvallisuuden kannalta kriittisimmät kohdat ovat tuuletusvälit sekä niihin liittyvien läpivientien ja esimerkiksi ikkunoiden liittymäkohdat. Huoneistopalo saattaa karata ylempiin kerroksiin julkisivun ikkuna-aukkojen ja muiden läpivientien kautta, joten niiden suojaamisella on erittäin suuri merkitys rakennuksen paloturvallisuuteen.

”Yksinkertaisinta ja turvallisinta olisi suunnitella ja käyttää sellaisia palamattomia eristeitä, jotka säilyttävät palolta suojaavat ominaisuutensa palon aikana. Palamaton eriste on yksinkertaista käyttää ja asentaa, koska se soveltuu kaikentyyppisiin rakennuksiin ja rakenteisiin ilman hankalia lisäsuojaamistoimenpiteitä. Tämä tuo lisäturvaa ja helpottaa myös asennuksen onnistumista”, hän pohtii.

kuva
Huoneistopalo saattaa karata ylempiin kerroksiin julkisivun ikkunaaukkojen ja muiden läpivientien kautta, joten niiden suojaamisella on erittäin suuri merkitys rakennuksen paloturvallisuuteen.
Kuva: Paroc

Palo-osastoi ullakko!

Isot yläpohjat tulee palo-osastoida pienempiin alueisiin paloturvallisuuden parantamiseksi. Esimerkiksi vanhoissa rivitaloissa yhtenäinen ullakko jatkuu kaikkien asuntojen päällä ilman nykyään vaadittavia asuntokohtaisia osastointeja.

”Tämä tarkoittaa sitä, että palo pääsee esteettä leviämään yläpohjatilassa, jos osastointeja ei ole tehty, aiheuttaen mahdollisesti suuria vaaratilanteita ja omaisuusvahinkoja. Tämän vuoksi olisi suositeltavaa hoitaa osastoinnit kuntoon, vaikka näissä vanhemmissa yhtiöissä ei vaatimuksia aikoinaan ole ollutkaan.”

Kun teräskin pettää

Palotilanteessa rakennusrunko ja rakennusmateriaalit ovat kovalla koetuksella ja tarpeeksi korkeassa lämpötilassa jopa teräs taipuu ja betoni rapautuu. Kun kantavan runkomateriaalin kriittinen lämpötila ylittyy, on koko rakennus vaarassa. Kaikki rakenteet tarvitsevat lisäaikaa – palolta suojaavan kerroksen, joka varmistaa riittävän lujuuden säilymisen, kun lämpötilat nousevat – mutta toisaalta rakenteet ovat erilaisia. Tästä syystä Paroc laati muutama vuosi sitten omat, eriliset palosuojausoppaat teräkselle, betonille, puulle ja suojaverhoukselle.

”Palosuojaoppaissa on mukana kaikki tarvittava tieto; erilaiset laskelmat ja taulukot löytyvät helposti ja kätevästi”, kuvailee Virrantuomi.

”Olemme saaneet paljon kiitosta varsinkin suunnittelijoilta, joiden suunnittelutyötä ne tarkoitetusti helpottavatkin. Toki kiitosta on tullut useasta muustakin suunnasta kuten viranomaisilta, rakennusliikkeiltä, rakennuttajilta ja opiskelijoilta.”

Tornirakentamiseen ryhtiä

Entä sitten paloturvallisuuden kehitys 2020-luvulla? Mitä odotuksia Parocilla on sen suhteen? – Virrantuomi vastaa, että ainakin korkeampaan rakentamiseen pitäisi saada yleiseurooppalainen yhteneväinen vaatimus palamattomien materiaalien käytöstä.

”Tämä mahdollistaisi yhdenvertaisen turvallisuustason kaikille asukkaille, asuinpaikasta riippumatta.”

Missä kunnossa teidän väestösuoja on?

Väestösuojia on useimmissa 1950-luvun lopun jälkeen rakennetuissa kerrostaloissa. Kaikkiin uusiin vähintään 1 200 neliömetrin rakennuksiin tehdään väestönsuoja.

Teollisuus-, tuotanto-, varasto- ja kokoontumisrakennusten osalta väestönsuojan rakentamisvelvollisuuden raja on kuitenkin 1 500 neliömetriä.

Väestönsuojat rakennetaan lähinnä sodan varalle; tämän vuoksi suojaa ei vaadita pidettäväksi jatkuvasti käyttövalmiina. Väestönsuojaa voidaankin käyttää vaikkapa kokoontumistilana, uimahallina, parkkihallina, metrotunnelina tai harrastustilana. Edellytyksenä on, että suoja voidaan tyhjentää ja laittaa käyttökuntoon 72 tunnissa.

Pelastuslain mukaan väestönsuojan laitteet tarvitsevat säännöllistä huoltoa kuten muutkin kiinteistön laitteet. Käytännössä tämä tarkoittaa vuosittain tehtävää tarkastusta varusteiden sekä koneiden ja laitteiden kunnon osalta. Vuositarkastuksiin sisältyy myös IV-koneiden koekäytöt.

Lisäksi kunnossapitoon kuuluu 10 vuoden välein tehtävä väestönsuojan tiiveyskoe

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: GPBM Nordic Oy

Julkaistu: 10/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 4/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »