mainos_1111

LVI
Yleiset, Messut ja tapahtumat

Rakennusten energiaseminaari pureutuu ilmastonmuutokseen marraskuussa

artikkelikuva: Rakennusten energiaseminaari pureutuu ilmastonmuutokseen marraskuussa

RAKENNUSTEN ENERGIASEMINAARI JÄRJESTETÄÄN seuraavan kerran tiistaina 9.11.2021 Finlandia-talossa. Seminaarin järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Suomen LVI-liitto SuLVI ry, VVS Föreningen i Finland rf ja Sisäilmayhdistys ry. Seminaarin yhteydessä järjestetään tuttuun tapaan myös näyttely.

Rakennusten energiaseminaari järjestetään nyt jo kuudennen kerran. Seminaari ja näyttely keräävät perinteisesti reilut 500 alan ammattilaista.

Rakennusten energiaseminaarin kokonaan uutta antia edustaa nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä Vuoden energiaratkaisu -kilpailu. FINVACin järjestämässä kilpailussa etsitään ratkaisua, jolla voidaan todistettavasti saada aikaan kustannustehokas ratkaisu rakennuksen energiankäyttöön ja hiilijalanjälkeen.

Kilpailun tuomariston puheenjohtaja on professori Risto Kosonen Aalto-yliopistosta. Kosonen odottaa mielenkiinnolla, millaisia innovaatioita kisassa tullaan näkemään.

”Ainakin julkisessa keskustelussa on tapetilla mielenkiintoista trendejä kuten kulutusjousto, energiavarastointi ja energian kierrätys. Katsotaan, tuleeko tältä puolelta jotain ehdotuksia kilpailuun”, hän pohtii. Etsitty Vuoden energiaratkaisu voi olla sovellettavissa uudis- tai korjausrakentamisessa, ja sen tulee olla pilotointi- tai kaupallistamisvaiheessa.

Rakennukset avainasemassa

Vuoden energiaratkaisu -kilpailu puolustaa paikkaansa, koska rakennusten osuus Suomen primäärienergian kulutuksesta on noin 40 prosenttia – ja esimerkiksi Helsingin kasvihuonepäästöistä 56 prosenttia aiheutuu lämmityksestä.

”Näiden lukujen valossa on selvää, että rakennusten energiankäytön tehostamistoimet ovat todella tärkeitä”, toteaa Kosonen.

Kilpailuehdotuksia otetaan nyt vastaan ja kilpailun voittaja julistetaan itse seminaarissa.

EU:n uudet ilmastorätingit syynissä

Seminaarin teemat nivoutuvat ilmastonmuutokseen lukuisilla tavoilla. Ilmastomuutoksen vaikutukset ja rakennusten rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa puhuttavat erityisesti ja Kosonen nostaa esille EU:n tuoreen Fit for 55 -säädösehdotuspaketin, johon tullaan perehtymään seminaarissa.

Tämän Euroopan komission heinäkuussa julkaiseman laajan säädösehdotuspaketin tavoitteena on vähentää EU:n kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Fit for 55 tarjoaa keinot, joilla EU:n nykyinen 40 prosentin vähennystavoite kiristetään komission syyskuussa 2020 ehdottamalle tasolle.

Paketissa mm. halutaan kiristää energiatehokkuuden tavoitteita rajoittamalla merkittävästi nykyistä energian kulutusta vuoteen 2030 mennessä sekä korottamalla vuosittainen säästötavoite lähes kaksikertaiseksi. Julkisen sektorin rakennukset on jatkossa peruskorjattava lähes nollaenergiatasoon ja peruskorjausten nykyinen määrä on liki kaksinkertaistettava.

Säiden armoilla

Kosonen itse käyttää seminaarissa puheenvuoron aiheesta ’Rakennusten suunnittelu ilmaston muuttuessa’. Hän käyttää tämän kesän ennätyksellistä helleputkea esimerkkinä siitä, että sään ääriolosuhteet ovat lisääntymään päin. Kun suomalaiset jonottivat viilennystä tuovia ilmalämpöpumppuja kuin konsanaan ilmaisia ämpäreitä, voitiin todeta jonkin muuttuneen myös kansalaisten kestokyvyssä.

”Yleensä meidän tarpeemme rakennusten suorituskyvyn suhteen liittyvät paljolti lämmitykseen. Nyt on selvää, että uusien asuntojen kohdalla pitää miettiä myös kestäviä viilennysratkaisuja.” Kososen mukaan passiivisen suojauksen, kuten aurinkosuojien, lisäksi tarvitaan koneellista jäähdytystä, usein juuri ilmalämpöpumppujen muodossa.

Edessä kostea vuosikymmen?

Kenties pahempi ilmastonmuutoksen mukanaan tuova vitsaus on rakennusten lisääntynyt kosteusrasitus. Kun rankkasateet yleistyvät, talot joutuvat koetukselle – kestääkö kenties vuosikymmeniä vanha runko ja rakenne, jotka tehtiin lempeämpiä säitä varten?

”Eri kiinteistöjen kosteusrasitus on asia, johon pitää kiinnittää enemmän huomiota”, Kosonen toteaa.

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuva: Jyri Laitinen

Julkaistu: 09/2021

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 4/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »