Kiinteistöhuolto
Piha-alue
Vahinkosaneeraus (tuholaishyönteiset ja -jyrsijät)
Lukittu syöttiasema on turvallinen ja tehokas keino rottien torjuntaan
Rottahavainnot kaupungeissa ovat yleistyneet. Koronapandemian vuoksi ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona, joten rottia houkuttelevaa kotitalousjätettä kertyy enemmän.
Taloyhtiöiden pihapiiriin pesiytyvä rottapopulaatio voi vaurioittaa kiinteistön rakenteita ja aiheuttaa hygieniariskejä. Rottien torjuntaan kannattaa kiinnittää huomiota jo ennen ongelman syntymistä, sanoo torjunta-alan asiantuntija Sanna Oinonen Tuholaistorjunta Täystuhosta.
Etelä- ja Keski-Suomessa toimiva Täystuho tarjoaa ammattitaitoista tuholaistorjuntaa asunto-osakeyhtiöille, yksityishenkilöille ja yrityksille sekä antaa neuvoja tuholaisten ennaltaehkäisyyn. Täystuhon verkkokaupasta löytyy laaja valikoima eri tuholaisten torjunnassa käytettäviä välineitä.
Ehkäise ongelmat ennalta
Taloyhtiön pelisäännöt esimerkiksi lintujen talviruokinnasta sekä marjapensaiden ja hedelmäpuiden hoidosta auttavat ehkäisemään rottia. Saatavilla oleva ruoka houkuttelee rottia, joten marjoja ja hedelmiä ei kannata jättää maahan, Oinonen kertoo.
Terassien tai sokkeleiden vierustoille ilmestyvät epämääräiset kolot voivat olla merkki rottaongelmasta. Seinustojen kasvusto kannattaa pitää lyhyenä, jotta rottien kulkuaukot on helppoa havaita. Myös jätekatoksen siisteydestä huolehtiminen ehkäisee rottien asettumista taloksi.
Rotta on varovainen ja älykäs yöaktiivinen eläin, joten mikäli rotasta tehdään näköhavainto päiväsaikaan, on ongelma jo päässyt syntymään, sanoo Oinonen.
Taloyhtiössä kannattaa seurata säännöllisesti jyrsijätilannetta joko itse tai ammattilaisen avulla. Mikäli seurannassa havaitaan rottia, tilanteeseen päästään puuttumaan nopeasti.

Torjuntamenetelmä valitaan tilanteen mukaan
Rottien torjunnassa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen, sillä älykäs rotta on haastava torjuttava. Rotat oppivat esimerkiksi välttämään loukkuja, jos loukkuja siirrellään tai niihin jää ihmisen hajua.
Rottahavainnon jälkeen ensimmäinen askel on tilanteen kartoittaminen. Puhelinkeskustelussa käydään läpi rottahavainnot sekä millainen taloyhtiö ja asuinalue on kyseessä. Näiden tietojen perusteella voidaan antaa alustavat toimenpidesuositukset sekä torjunnan kustannusarvio, Oinonen sanoo.
Samalla voidaan sopia tarkastuksesta tai torjunnan aloittamisesta. Tuholaistorjuja varmistaa paikan päällä havainnot ja aloittaa toimenpiteet ongelman poistamiseksi.

Torjunta-aineet ovat oikein käytettynä turvallisia
Torjunta-aineet ovat oikein käytettynä nopein, kustannustehokkain ja turvallinen keino rottien torjumiseksi. Taloyhtiöissä käytetään aina lukittuja syöttiasemia. Kiinteä palamuotoinen tehoaine kiinnitetään syöttiaseman sisälle siten, että rotta ei saa sitä irti eikä voi kuljettaa sitä syöttiaseman ulkopuolelle lemmikkieläinten tai lasten saataville, kuvailee Oinonen.
Torjunta-aineiden käyttö on Suomessa luvanvaraista. Koulutettu ammattilainen osaa valita kohteeseen sopivan aineen sekä käyttää sitä tehokkaasti ja turvallisesti. Sään ja kolhun kestävät syöttiasemat asetellaan ulkotiloihin riittävän laajalle alueelle.
Ulkotiloihin asetettujen lukittujen syötti- tai loukkuasemien varoitustarrat kertovat ulkopuolisille mistä on kyse. Turvallisuus on aina torjuntamme lähtökohtana, lisää Oinonen.
Lisätietoja: www.taystuho.fi
Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Tuholaistorjunta Täystuho Oy
Julkaistu: 12/2021