Katot (kattosaneeraus, turvallisuus)
Kiinteistöhuolto (talvikunnossapito)
Kattotyöt sujuvat myös talvella
Korjaus- ja huoltotöiden lisäksi kattoremontteja tehdään yhä enemmän talvikaudella. Talvitöiden etuina ovat kesäsesonkia parempi resurssien saatavuus, edullisempi hintataso ja usein myös pienempi sääsuojauksen tarve.
Akuuttien korjaustöiden sekä lumenpudotustöiden lisäksi kattoremontit ja korjaustyöt sujuvat talvella jopa paremmin kuin sateisina vuodenaikoina. Monien kattotöiden tekemistä lumi ei haittaa juuri lainkaan.
Esimerkiksi läpivientien pelti- ja huopakorjaukset, piipunhattujen ja tuuletusputkien jäätymissuojien asennukset, lämmöneristykset ja kattoturvatuotteiden asentaminen onnistuvat talvella hyvin, sanoo myyntijohtaja Mikael Turtinen Kattotutka Oy:stä.

Vuonna 1993 perustettu kotimainen perheyritys Kattotutka toimii koko Suomen alueella. Kattotutka hoitaa ammattitaidolla kattojen tarkastukset, korjaus- ja huoltotyöt, remontit, vesikourujen puhdistukset ja sadevesijärjestelmien asennukset sekä kausityöt kuten lumenpudotuksen.

Laadukas työnjälki ja turvallinen työmaa
Kattotutkan keskeisiä arvoja ovat turvallisuus sekä luotettavuus niin urakoitsijana kuin työnantajanakin. Kaikista katolla tehtävistä töistä toimitetaan asiakkaalle kuvallinen raportti.
Työmaan on oltava turvallinen kaikille alueella liikkujille, asentajille sekä itse kiinteistölle. Talvikaudella haasteena on liukkaus, joten turvallisuusnäkökohtiin on kiinnitettävä erityistä huomiota, sanoo Turtinen.
Asentajien turvallisuudesta huolehditaan muun muassa henkilökohtaisilla turvavarusteilla. Piha-alueen turvallisuuden varmistamiseksi sääsuojaa käytettäessä on erityisesti huomioitava, minne sääsuojan päälle satanut lumi voi pudota. Vaara-alueet aidataan tarvittavilta osin.

Talvikauden kattoremontit yleistymässä
Kiireettömien kattotöiden tai kattoremontin teettäminen talvikaudella tulee usein asunto-osakeyhtiölle edullisemmaksi verrattuna kiireiseen kesäsesonkiin.
Nykyisin kattoremontit tehdään usein sääsuojan alla, joten talvi ei hankaloita työskentelyä. Sääsuojan alla työskentely on talvella jopa miellyttävämpää kuin kesällä, sillä suojattu tila ei kuumene talvella liikaa, Turtinen sanoo.
Pohjarakennetöitä tehtäessä sääsuojaa kannattaa käyttää talvellakin riskien hallitsemiseksi. Kokenut kattourakoitsija osaa mitoittaa sääsuojauksen tarpeen mukaisesti ja kustannustehokkaasti.
Kun kattotyöt tehdään talvella, on piha-alue kesäkaudella vapaassa käytössä. Asunto-osakeyhtiössä tämän on koettu parantavan asumisviihtyvyyttä, lisää Turtinen.

Valmistaudu talveen ja seuraa lumitilannetta
Syyshuolto on tärkeä osa katon kunnossapitoa. Syyshuollossa varmistetaan, että katto, kattoturvavarusteet ja sadevesijärjestelmä ovat kunnossa.
Katon kunto tarkastetaan silmämääräisesti, kartoitetaan mahdolliset riskitekijät ja dokumentoidaan katon kunto. Kuvallisen raportin pohjalta asiakas voi päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä todelliseen tietoon pohjautuen, kertoo Turtinen.
Liiallisen lumikuorman poistaminen katolta on tärkeää turvallisuuden sekä katon kunnossa pysymisen kannalta. Mikäli räystäälle ilmestyy lumilippoja, on lumenpudottaminen ajankohtaista. Kulkuväylien kohdalle muodostuvat lumilipat on pudotettava kiireellisesti.
Varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomessa talvesta toiseen toistuvat suuret lumikuormat saattavat väsyttää oikeinkin tehtyjä rakenteita siten, että ne lopulta pettävät osittain tai pahimmillaan kokonaan. Ennalta toteutettu oikeasuhtainen lumenpudotus on aina edullisempaa kuin lumesta aiheutuneiden vaurioiden korjaaminen, sanoo Turtinen.
Lisätietoja: www.kattotutka.fi
Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Kattotutka Oy
Julkaistu: 12/2021