mainos_1109

LVI

KOLUMNI

Katsastus ei pelota

Kolumni by Juha-Ville Mäkinen, LVI-TU ry

artikkelikuva: Katsastus ei pelota

Maankäyttö- ja rakennuslakia ollaan uudistamassa kaavoitus- ja rakentamislaiksi. Ehdotus laiksi on ollut lausuttavana ja sitä onkin tutkittu innokkaasti. Eräs ehdotukseen sisältyvä pykälä koskee rakennukselle tehtävää määräaikaistarkastusta eli katsastusta.

HETI ALKUUN pitää todeta, että ehdotuksen mukaan katsastusvelvoite ei koskisi asuinrakennuksia. Taloyhtiöissä ei ole siis syytä nousta barrikadeille, mutta rakennuksen katsastamista on hyvä miettiä siitä huolimatta. Ehdotuksen tarkoituksena on kannustaa oma-aloitteisesti hyvään kiinteistönpitoon, jota tukee hyvin tieto siitä, missä kunnossa rakennus ja sen olosuhteita ylläpitävät järjestelmät ovat. Tiukkaa katsastusinsinööriä tai hylkäämistä ei tarvitse pelätä. Kyseessä ei olisi pakollinen paha, joka on kestettävä, jotta saataisiin lupa käyttää rakennusta.

Vaikka sanana katsastus tuo mieleen autot, niin ehkäpä ajatusta pitäisi verrata vapaaehtoisiin, mutta säännöllisiin lääkärintarkastuksiin. Näitä alkaa kertyä iän karttuessa, vaikka usko omaan suorituskykyyn olisi vahva. Ihmisen tapaan rakennuskin ikääntyy ja hoitotoimenpiteiden suunnittelua sekä niiden vaikuttavuuden arviointia varten tarvitaan tarkistuksia ja testauksia. Katsastukset eivät pysäytä järjestelmien kulumista, mutta ovat ehdottoman tärkeitä oikea-aikaisten toimenpiteiden suunnittelussa. Ja tietysti sen varmistamisessa, että yllättäviä häiriöitä ja hälytystehtäviä tulisi mahdollisimman vähän.

Paitsi säästöjä korjauskustannuksissa, niin katsastusten avulla voidaan varmistaa myös turvallisemmat ja toimivammat olosuhteet rakennuksiin. Käyttövesijärjestelmissä vaanii legionella, jos veden lämpötila laskee liian matalaksi. Liian kuuma vesi vaurioittaa järjestelmän osia ja polttaa käsiä. Huono ilmanvaihto aiheuttaa kosteusvaurioita ja mikrobikasvustoja sekä suoranaisen terveysriskin. Ihmisten työteho laskee lämpötilan noustua tai laskettua liikaa. Asiaan liittyen kannattaa lukea sosiaali- ja terveysministeriön asetus, jossa säädetään olosuhteille konkreettiset ja velvoittavat raja-arvot.

Rakennusten omistajia kiinnostavat myös käyttökustannukset. Näistä varsin suuri osuus kuluu energiaan ja käyttöveteen. Rakennusten taloteknisten järjestelmien ominaisuudet ja kunto ovat tässä ratkaisevia tekijöitä. Kuntoa pitää arvioida säännöllisesti ja varautua järjestelmän eri osien uusimiseen. Kuten autossakin on aika-ajoin tehtävä säätöjä ja uusittava tiettyjä osia, niin on tehtävä myös rakennuksessa. Kun huolto ja korjaukset on mietitty sekä tehty tarkasti, rakennuksen omistajat voivat selvitä huomattavasti pienemmillä kustannuksilla kuin vain reagoimalla eteen tuleviin häiriötilanteisiin.

Samoin kuin omaan terveyteen liittyen on keskusteltava lääkärin kanssa, rakennuksen kuntoon liittyen on keskusteltava ammattilaisen kanssa. Kehotankin lämpimästi kaikkia aloittamaan tällaisen keskustelun ja mitä nopeammin sen parempi.

Pidetään siis huolta itsestämme, ja taloistamme.

Juha-Ville Mäkinen
Erityisasiantuntija
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Julkaistu: 01/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »