mainos_1109

Isännöinti & hallitus

BLOGI

Asuntoyhtiön tiedot ajan tasalle

Kirjoittaja: Keijo Kaivanto

Aika usein tulee vastaan asuntoyhtiöitä, joissa yhtiöjärjestys on vanha ja sisältää ristiriitaisia tai vanhentuneita määräyksiä. Yhtiöjärjestys voi olla kymmeniä vuosia vanha ja käytännöt sen mukaisia. Myöskään välttämättä asuntoyhtiön hallitustiedot eivät ole ajan tasalla.

Mistä tämä johtuu? Yleensä syyksi mainitaan, että yhtiöjärjestyksen muuttamiseen tarvitaan lakiasiantuntijaa, mikä maksaa samoin kuin maksaa kaupparekisteriin ilmoittaminen. Nämä kustannukset ovat kuitenkin varsin pieniä verrattuna ihan tavanomaisiin vuosikorjauksiin tai pieniin remontteihin, jotka otetaan huomioon yhtiön talousarviossa. Miksi taloyhtiön tietojen ajan tasalla pitämistä ei voida budjetoida kuten muitakin taloyhtiön hallintokuluja.

Yhtiöjärjestystä pidetään ns. taloyhtiön omana lakina, johon on kirjattu keskeiset pelisäännöt. Miksi sitä ei pidetä ajan tasalla ja vedotaan siihen, ettei yhtiöjärjestystä ole pakko muuttaa, koska asunto-osakeyhtiölakia on kuitenkin aina noudatettava ristiriitaisista yhtiöjärjestysmääräyksistä huolimatta. Yksi syy voi olla pelko muutosten vaikutuksista eli yleinen muutosvastarinta.

Taloyhtiön etu, osakkaiden ja asukkaiden niin olemassa olevien kuin tulevien sekä isännöinnin toimivuus puoltavat sitä, että taloyhtiön yhtiöjärjestys on ajan tasalla suhteessa asunto-osakeyhtiölakiin sekä noudatettuihin käytäntöihin nähden.

Kun yhtiöjärjestystä lähdetään muuttamaan, on syytä katsoa myös tulevaisuuteen ja ottaa huomioon uudet käytännöt kuten esimerkiksi etäkokoukset ja osakeluettelon siirto maanmittauslaitokselle. Muutoksia tehtäessä voidaan ehkäistä riitoja ottamalla yhtiöjärjestykseen tarkempia määräyksiä kunnossapitovastuusta kuten esimerkiksi osakkaiden tekemistä jälkiasennuksista (esim. ilmalämpöpumput). Veden- ja energiankulutuksen mittaamisesta ja kustannuksista voidaan ottaa yhtiöjärjestykseen tarkempia määräyksiä.

Henkilötietojen pitäminen ajan tasalla on yleensä kunnossa silloin, kun taloyhtiöllä on ammatti-isännöitsijä ja tilintarkastaja. Heidän tehtäviinsä kuuluu huolehtia, että nämä tiedot ovat ajan tasalla. Jos tiedot eivät ole ajan tasalla, voi ääritilanteessa käydä niin, että esimerkiksi haaste taloyhtiölle menee väärälle henkilölle, joka ei reagoi asiaan, jolloin oikeus voi antaa taloyhtiötä velvoittavan yksipuolisen tuomion kantajan pyynnöstä.

Taloyhtiön etu on se, että niin hallitustiedot kuin yhtiöjärjestys ovat ajan tasalla. Yhtiöjärjestyksen määräyksillä voidaan myös ennakoida tulevaisuuden tilanteita. Taloyhtiön tietojen ajan tasalla pitäminen kuuluu hyvään hallintotapaan.

kuva

Keijo Kaivanto
Asiamies, asianajaja, varatuomari
Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry

Julkaistu: 09/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »