mainos_1109

kita-LAKI

Kuka päättää takapihojen istutuksista?

artikkelikuva: Kuka päättää takapihojen istutuksista?

Hanna Vieruaho


Monessa taloyhtiössä on huoneistokohtaisia pihoja, joilla kasvaa nurmikkoa, pensaita ja puita. Ajan saatossa tulee tilanteita, joissa osakas tai yhtiö haluaisi esimerkiksi poistaa marjapensaita, kaataa puita tai istuttaa ihan uusia kasveja asukkaiden iloksi. Kuka tällaisista asioista päättää ja tarvitseeko osakas taloyhtiön luvan joihinkin toimenpiteisiin?

Yhtiön vai osakkaan hallinnassa?

Istutusten muuttamisen yhteydessä on olennaista tietää, ovatko huoneistokohtaiset pihat taloyhtiön vai yksittäisten osakkaiden hallinnassa. Hallintaoikeuden voi tarkistaa asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksestä. Se, että piha on aidattu tai vain yhden huoneiston käytettävissä, ei vaikuta siihen, onko piha juridisesti yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Ellei yhtiöjärjestyksessä ole nimenomaista mainintaa siitä, että pihat ovat osakkaiden hallinnassa, ovat ne yhtiön välittömässä hallinnassa. Osakkaalla on usein käytännössä oikeus käyttää pihaa kuin omanaan, vaikka hallintaoikeus olisikin yhtiöllä.

Jos piha-alue on taloyhtiön hallinnassa, osakkaalla ei ole oikeutta tehdä muutostöitä pihassa ilman yhtiön lupaa. Osakas voi kuitenkin käytännössä muun muassa sijoittaa pihakalusteita ja tehdä pienimuotoisia istutuksia pihalle. Esimerkiksi puiden tai isompien pensaiden istuttamiseen tarvitaan yhtiön lupa. Yhtiö voi periaatteessa vapaasti päättää, minkälaisia istutuksia se sallii yhtiön hallinnassa olevilla pihoilla. Yhdenvertaisuusperiaate on silti muistettava päätettäessä istutuksistakin: jos yhdelle osakkaalle annetaan lupa istutukseen, on toisellekin annettava lupa samanlaiseen muutostyöhön.

Mikäli yhtiöjärjestyksessä on annettu piha-alueen hallintaoikeus osakkaalle, voi pihalla tehdä muutoksia vapaammin. Silloin isompiin istutuksiin sovelletaan tavallisia muutostöitä koskevia asunto-osakeyhtiölain säännöksiä. Tällöin yhtiö voi kieltää istutuksia lähinnä sillä perusteella, että ne aiheuttavat haittaa yhtiön rakennukselle tai muille osakkaille. On myös huomattava, että istutukset voivat vaikuttaa kielteisesti rakennuksen yleisilmeeseen, jolloin muutostyölupaa ei välttämättä myönnetä yhtä helposti. Yhtiö voi asettaa erilaisia ehtoja, joita osakkaan on noudatettava istutuksissaan. Myös muut osakkaat voivat asettaa tällaisia ehtoja, esimerkiksi jos aidan viereen ollaan istuttamassa suurta puuta, joka haittaisi olennaisesti toista osakasta. Mahdolliset ehdot ja kiellot osakashallintaisilla pihoilla on perusteltava hyvin ja päätöksenteossa on noudatettava yhdenvertaisuusperiaatetta.

Yhtiön valta ja vastuu

Yhtiön hallinnassa olevilla pihoilla yhtiö saa periaatteessa istuttaa ja poistaa istutuksia haluamansa mukaan, eikä yksittäistä osakasta ole pakko kuulla. Käytännössä päätöksen asiasta tekee hallitus. Toisaalta istutukset herättävät usein paljon tunteita puolesta ja vastaan asukkaiden keskuudessa. Vanhalla pihapuulla voi myös olla huomattavaa tunnearvoa monille asukkaille ja sellaisen kaataminen voi muuttaa rakennuksen yleisilmettä monella tapaa. Tällaisissa tilanteissa olisi suositeltavaa viedä asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi, jotta osakkaat saavat esittää mielipiteensä asiaan. Näin osakkaat voivat myös helpommin hyväksyä päätöksen, joka voi olla heille pettymys tai muuten tunteellinen.

Puunkaatopäätös voi usein perustua siihen, että puun on havaittu olevan laho tai muuten vaaraksi rakennukselle tai asukkaille. Tämän varalta on hyvä, että osakkaat tietävät, kenen kunnossapitovastuulla puut ja muut istutukset ovat. Tämä ei aina ole sama kuin se, kenen hallinnassa piha-alue on. Pääsääntöisesti ratkaisevaa on, kuka puun on istuttanut. Osakashallintaisella pihalla oleva, mutta yhtiön perustamisvaiheessa istuttama puu on yhtiön kunnossapitovastuulla. Yhtiön hallinnassa olevalla pihalle osakkaan muutostyönä istuttama puu on puolestaan osakkaan kunnossapitovastuulla. Tästä pääsäännöstä voidaan poiketa yhtiöjärjestysmääräyksellä tai erillisellä sopimuksella. Huomattava kuitenkin on, että vain yhtiöjärjestysmääräys sitoo myös myöhempiä osakkeenomistajia.

Yhtiön tulee huolehtia siitä, että yhtiön kunnossapitovastuulla olevien puiden juuret eivät vahingoita rakennusta tai puut kaadu yllättäen rakennuksen päälle tai pihoille. Yhtiön on siksi syytä palkata huoltoyhtiö tarkkailemaan puiden kuntoa ja tarvittaessa päätettävä puiden kaatamisesta. Osakkaan on lähtökohtaisesti itse tarkkailtava hänen kunnossapitovastuullaan olevien puiden kuntoa. Jos osakkeenomistaja huomaa, että puu on kaadettava, on hänen syytä tehdä asiasta kunnossapitotyöilmoitus yhtiölle. Jos osakkeenomistaja laiminlyö kunnossapitovelvollisuutensa ja laiminlyönnistä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle, yhtiö voi teettää kunnossapitotyön osakkaan kustannuksella. Yhtiöllä on siten oikeus, tai jopa velvollisuus, kaadattaa vaarallisia puita osakkaan kustannuksella, jos osakas ei suostu teettämään sitä itse.

Muista vielä!

Puiden kaatamisessa on myös muistettava, että kaataminen vaatii usein luvan kunnan rakennusvalvonnasta. Taloyhtiön on hyvä selvittää lupa-asiat ennen muihin toimenpiteisiin ryhtymistä. Puun kaataminen ahtaalla takapihalla on tarkkaa puuhaa, eikä siihen pidä ryhtyä ilman asianmukaista tietoa ja taitoa. Jos kaatamisessa käykin vahinko, voi kaataja joutua vahingonkorvausvastuuseen taloyhtiötä tai osakkeenomistajaa kohtaan. Vahinkojen välttämiseksi on suositeltavaa käyttää ammattilaisen palveluja puiden kaatamisessa.

Puiden istuttamisvaiheessa on puolestaan syytä selvittää sopiva etäisyys istutettavan puun tai muun kasvin ja rakennuksen välillä. Kasvien juuret voivat helposti tunkeutua rakenteiden rakoihin ja aiheuttaa vahinkoa rakennukselle. Juuret keräävät myös ympärilleen kosteutta, joka voi ajan kuluessa johtaa kosteusvaurioihin.

Hanna Vieruaho
Lakimies, Varatuomari
Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy
www.kak-laki.fi

Julkaistu: 09/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »