mainos_1105

Energiatehokkuus
Lämmitys

Villapaitatalvi

Lokakuussa käynnistyneessä Astetta alemmas -kampanjassa ihmisiä, yrityksiä ja muita organisaatioita kannustetaan säästämään energiaa arkisin teoin. Astetta alemmas -kampanjan järjestävät yhteistyössä valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, ympäristöministeriö, valtioneuvoston kanslia ja Sitra.

Astetta alemmas -slogan ei ole puuta-heinää. Jos jokainen suomalainen laskee kotinsa lämpötilaa yhdellä asteella, säästetään energiaa jopa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen verran.

Astetta alemmas -kampanjan tärkeys myös tunnustetaan laajasti. Syyskuussa julkaistun Kansalaispulssi-kyselyn mukaan lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kertoo säästävänsä energiaa. Vastaavasti Fingrid raportoi, että suomalaiset saavuttivat seitsemän prosentin säästöt sähkön käytössä syyskuussa. Vertailun vuoksi: noin kymmenen prosentin säästö huippukulutustilanteessa vastaisi jo lähes Olkiluoto 3:n tuotantotehoa.

Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 95 prosenttia suomalaisista kotitalouksista säästämään energiaa ja tasata sähkönkulutuksen huippuja. Pitkän aikavälin tavoitteena on pysyvä energiankulutuksen lasku.

Erityisen tehokkaita toimia ovat sisälämpötilan alentaminen, lämpimän veden säästeliäs käyttö sekä kevyempi kaasujalka autolla ajaessa. Sähkön kulutusta kannattaa vähentää erityisesti huippukulutustunteina, eli arkisin kello 8–10 ja 16–20. Omaan elämäntilanteeseen sopivat keinot löytyvät helposti Astetta alemmas -kampanjan verkkosivuilta.

Villapaidat ja -sukat kannattaa kaivaa esiin jo nyt ja glögiä varata joulunkin yli.

Kotitalouksien rooli on tärkeä energiansäästötalkoissa, mutta ne eivät vastaa siitä yksin. Mukana ovat myös valtio, yrityksiä ja erilaisia organisaatioita. Kampanjaan on ilmoittautunut mukaan jo lähes 700 toimijaa, jotka ovat sitoutuneet tekemään konkreettisia energiatekoja. Tiedot kampanjakumppaneista ja kumppanien energiansäästöteoista löytyvät kampanjasivuilta.

Energiaa säästämällä turvataan Suomessa energian riittävyyttä ja sähköjärjestelmän kestävyyttä sekä hillitään energian hintojen nousua. Myös Euroopan komissio on esittänyt jäsenvaltioille toiveen siitä, että ihmisiä ja organisaatioita tulee kannustaa ja tukea energiansäästössä muun muassa kansalaiskampanjoilla.

Isännöintiliitto on huomauttanut, että nyt on kreivin aika laskea lämpötilaa kerrostaloissa. Taloyhtiöissä on nyt mahdollisuus pienillä teoilla helpottaa koko Suomen tilannetta talven energiakriisissä. Energiansäästöllä voidaan sekä pienentää taloyhtiön lämmitys- ja sähkölaskua että pyrkiä välttämään koko Suomea uhkaavat sähkökatkot.

Päätös huonelämpötilan laskusta ja muista vaikutuksiltaan maltillisista energiateoista voidaan hyvin tehdä taloyhtiön hallituksen kokouksessa. Huonelämpötilojen maltillisen laskun lisäksi kannattaa harkita myös yhteisten tilojen (esimerkiksi rappukäytävien ja pyöräkellarien) lämpötilan rukkaamista alaspäin, mahdollisesti vähän enemmänkin.

Taloyhtiön kiinteistösähkön vaikutus hoitokuluihin on tyypillisesti noin 4–5 %. Sähkön hinnan noustessa vaikutus voi kuitenkin nousta paljon suuremmaksi. Kiinteistösähkön kulutusta voi hillitä mm. taloyhtiön saunan lämmitystä pienentämällä. Maalämmöllä lämpiävissä kerrostaloissa lämpöpumppujen sähkönkulutus vaikuttaa sähkölaskuun merkittävästi, joten lämmityksen vähentäminen vähentää myös sähkönkulutusta.

Samaten talotekniikka kannattaa huoltaa ja säätää energiahukan minimoimiseksi ja asukkaille viestiä siitä, missä mennään. Nämä ovat niitä pienen mittakaavan tekoja, joista taloyhtiön hallitus voi itsenäisesti päättää ja pyytää isännöitsijää toteuttamaan.

Yhtiökokous sen sijaan pitää kutsua koolle, kun päätetään pitkäkantoisista, laajalti vaikuttavista asioista, kuten energiaremonteista.

PETRI CHARPENTIER

Julkaistu: 11/2022

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »