Runko ja rakennustuotteet (auringonsuojaus)
Talotekniikka
Asumisviihtyvyyttä ja energiasäästöä automatisoidulla aurinkosuojauksella
Automatisoitu dynaaminen aurinkosuojausjärjestelmä parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja sisätilojen viihtyisyyttä. Aurinkosuojauksen suunnittelun tueksi on kehitetty simulointiohjelmisto, jolla voi vertailla erilaisia vaihtoehtoja.
Ilmastonmuutoksen torjuminen ja energiakriisi puhuttavat niin kotimaassa kuin globaalistikin. Rakennusten energiatehokkuus ja energian säästäminen kiinnostavat kiinteistöjen omistajia ja asukkaita sekä suunnittelu-, rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia.
Talvikaudella energiaa kuluu lämmittämiseen. Kesällä puolestaan hellejaksojen pitenemisen vuoksi sisätilojen koneellinen jäähdyttäminen vaatii aiempaa enemmän energiaa.
Koneellisen jäähdyttämisen haukkaamaa osuutta energiankulutuksesta voidaan pienentää huomattavasti modernilla aurinkosuojauksella. Samalla rakennuksen energiatehokkuus paranee. Nykyaikaisen dynaamisen aurinkosuojauksen hyödyt ovatkin yhä useamman tiedossa.
Aurinkosuojaus on energiaa kuluttamaton ratkaisu sisätilojen lämpötilan hallintaan. Energiaa kuluttamattomilla ratkaisuilla ja energiatehokkaalla rakentamisella on suuri merkitys sekä taloudellisesti että ilmaston ja hiilineutraaliustavoitteiden kannalta, sanoo Suomen Aurinkosuojaus ry:n puheenjohtaja Petri Rokkanen.
Suomen Aurinkosuojaus ry on vuonna 1980 perustettu suomalaisten aurinkosuoja-alan yritysten etujärjestö. Yhdistys valvoo jäsentensä etuja ammatillisissa, teknisissä ja kaupallisissa kysymyksissä. Yhdistys edistää alan ja sen palvelujen tunnettuutta sekä alan pioneerina kouluttaa aurinkosuojausalan ammattilaisia omassa Aurinkosuojaus Akatemiassaan.
Euroopassa aurinkosuojausta käytetään alle 50 prosentissa kiinteistöistä. Automatisoiduilla ja nykyaikaisilla aurinkosuojausratkaisuilla suojausta voitaisiin tehostaa huomattavasti: eurooppalaisten rakennusten koneelliseen jäähdytykseen kuluvaa energiaa voitaisiin vähentää 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.
Suomessa matalalta paistava aurinko läpäisee ikkunat helpommin kuin monissa muissa Euroopan maissa, joten meilläkin aurinkosuojauksen potentiaali energiansäästössä on merkittävä. Talvella dynaaminen aurinkosuojaus auttaa hyödyntämään auringon lämpöä, mikä vähentää lämmityskustannuksia, Rokkanen sanoo.
Simulointiohjelmisto suunnittelun tukena
Aurinkosuojaus kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa, jotta kokonaisratkaisu toimii optimaalisella tavalla. Suunnittelun avuksi on kehitetty LVI-simulointiohjelmisto, jolla aurinkosuojauksen tarpeen voi laskea suunnitteluvaiheessa.
Laskennan pitää olla ohjaavaa, ei toteavaa. IDA ICE -simulointiohjelmistolla suunnittelija voi laskea, kuinka erilaiset vaihtoehdot kuten sälekaihtimet, screenkaihtimet ja ikkunalasit vaikuttavat rakennuksen sisälämpötilaan ja jäähdytystarpeeseen, sanoo Equa Simulation Finlandin toimitusjohtaja ja tekniikan lisensiaatti Mika Vuolle.
Vuolle on ollut mukana kehittämässä IDA ICE -simulointiohjelmistoa. Ohjelmiston avulla voi selvittää, miten määräysten mukainen sisälämpötila voidaan saavuttaa mahdollisimman energiatehokkaasti.
Paras lopputulos saavutetaan, kun arkkitehti, rakennusliike, LVI-suunnittelija ja valaistussuunnittelija tekevät yhteistyötä sopivan aurinkosuojausratkaisun suunnittelussa. Suomen Aurinkosuojaus ry:n jäsenliikkeet tarjoavat myös suunnitteluapua.
Miksi käyttää energiaa sisälle päässeen lämmön jäähdyttämiseen? Järkevämpi ja kustannuksiltaan edullisempi ratkaisu olisi estää lämmön pääsy sisään, Rokkanen sanoo.
Energiatehokkain talotekninen järjestelmä on se, joka jätetään rakentamatta. Jos aurinkosuojauksella pystyy välttämään kokonaisen jäähdytysjärjestelmän rakentamisen tai laskemaan sen tehon puoleen, se on järisyttävä muutos, toteaa Vuolle.
Asumisviihtyvyyttä aurinkosuojauksella
Energian kulutuksen vähentämisen ja kustannussäästöjen lisäksi optimoitu aurinkosuojaus parantaa asumismukavuutta. Kotona vietetään yhä enemmän aikaa, ja kuumissa sisätiloissa oleskelu uuvuttaa. Sekä työteho että vapaa-ajan vietto kärsivät.
Aurinkosuojaus voidaan suunnitella rakennuksen sisä- tai ulkopuolelle. Usein paras ja käyttäjäystävällisin ratkaisu syntyy yhdistelemällä sisä- ja ulkopuolista aurinkosuojausta kohteen ja käyttäjien tarpeiden mukaiseksi kokonaisuudeksi.
Aurinkosuojaukseen on lukuisia vaihtoehtoja, kuten erilaisia kaihtimia, verhoja, screenkaihtimia ja markiiseja. Screenkaihtimien läpi näkee ulos, mutta kaihdin estää näkyvyyden ulkoa sisätiloihin.
Myös markiisi on erinomainen valinta. Nykypäivän markiiseissa on valinnanvaraa ulkonäön ja materiaalien suhteen, ja myös markiisi voidaan automatisoida, sanoo Rokkanen.
Automaattiset järjestelmät kilpailukykyisiä
Nykyaikaiset aurinkosuojauksen automatisointijärjestelmät ovat kustannuksiltaan erittäin kilpailukykyisiä ja helppokäyttöisiä. Automatisoitu järjestelmä estää liiallisen lämmön pääsyn sisätiloihin kesällä ja auttaa hyödyntämään auringon lämpöä talvikauden lämmityksessä.
Aurinkosuojaus ei ole ylellisyystuote, vaan kaikkien saatavilla. Uudiskohteiden lisäksi automatisoitu ja dynaaminen aurinkosuojausjärjestelmä voidaan toteuttaa myös iäkkäämpiin kiinteistöihin, Rokkanen sanoo.
Automatisoitu aurinkosuojaus antaa parhaan ja huolettomimman lopputuloksen. Myös aurinkosuojauksessa käytettävien materiaalien teknisten ominaisuuksien kehittämiseen on panostettu viime vuosina huomattavasti.
Esimerkiksi tasolasi-ikkunoiden väliin asennettu screenkaihdin heijastaa jopa 85 prosenttia auringon lämpösäteilystä.
Aurinkosuojauksen takaisinmaksuaika uudiskohteissa on nolla päivää. Jäähdytysjärjestelmä mitoitetaan siten, että se täydentää aurinkosuojauksen viilennystä kuumimpina päivinä. Pienemmällä teholla toimivan jäähdytysjärjestelmän tuomat säästöt kattavat aurinkosuojaukseen investoimisen moninkertaisesti, Rokkanen sanoo.
Luonnonvalo hyötykäyttöön
Suomen olosuhteissa luonnonvalon määrä vaihtelee huomattavasti eri vuodenaikoina. Talvella luonnonvaloa on saatavilla vain muutaman tunnin ajan keskipäivällä, kun taas kesällä auringonvaloa tulvii lähes vuorokauden ympäri.
Ihminen tarvitsee päivänvaloa, ja luonnonvalolla on myönteisiä vaikutuksia ihmiseen. Auringonvalo tahdistaa uni-valverytmiä, ja iho tuottaa D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta, Rokkanen sanoo.
Energiatehokkuuden parantamisen lisäksi automatisoitu aurinkosuojaus helpottaa luonnonvalon hyödyntämistä ympäri vuoden. Luonnonvalon hyödyntäminen vähentää keinovalaistuksen tarvetta. Toisaalta liiallinen valo voi häikäistä. Tähänkin aurinkosuojaus tarjoaa ratkaisuja.
Automatisoiduissa aurinkosuojausratkaisuissa kaihtimien asento säätyy automaattisesti siten, että luonnonvaloa pääsee sisään, mutta valo ei häikäise. Miellyttävässä, häikäisemättömässä valaistuksessa on mukava oleskella. Kun aiemmassa kodissa on automatisoitu aurinkosuojaus, sen hankkii myös uuteen kotiin heti ensimmäisenä, Rokkanen sanoo.
Häikäisyn estäminen parantaa myös työviihtyvyyttä niin toimistolla kuin etätöissäkin. Automatisoinnin ansiosta aurinkosuojausta ei tarvitse säätää vähän väliä käsin, jolloin voi keskittyä täydellä teholla työtehtäviin.
Lisätietoja: aurinkosuojaus.fi
Teksti: Merja Maukonen
Julkaistu: 03/2023