Isännöinti & hallitus
kita-LAKI
Hyvän hallituksen keskeiset piirteet
Millainen on kiinteistöjuristin mielestä hyvä taloyhtiön hallitus ja mihin uuden hallituksen kannattaa kiinnittää huomiota toimintakautensa alkuvaiheessa?
Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Marina Furuhjelmin mielestä on tärkeää, että hallitus koostuu niistä henkilöistä, jotka aidosti haluavat edistää taloyhtiön yhteistä hyvää. Hän kiinnittäisi huomiota myös siihen, että mukaan toimintaan saadaan eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteessa olevia osakkaita. Kun hallituksen kokoonpanoa harkitaan, on Furuhjelmin mukaan lisäksi syytä huomioida tulevan toimikauden työsarka.
Jos edessä on esimerkiksi linjasaneeraus, kannattaa katsoa, löytyykö talosta projektissa tarvittavia taitoja, vaikkapa teknistä asiantuntijuutta tai viestinnän osaaja. Hallituskonkareista, joilla on hallussaan tärkeää tietoa jo usean vuoden ajalta, kannattaa pitää kiinni, Furuhjelm sanoo.
Suunnitelmallisuus
Furuhjelm muistuttaa, että jokaisen jäsenen kannattaa ottaa haltuun meneillään olevat projektit ja talouden luvut. Muita tärkeitä asioita ovat nykytilan arviointi ja tavoitteiden asettaminen
Uuden hallituksen täytyy tietää, mikä on osakkaiden tahtotila. Jos näkemystä ei ole vielä muodostettu, vastauksia saadaan vaikkapa kyselyillä tai osakasilloissa. Tiedon pohjalta hahmottuu toimiva strategia, Furuhjelm täsmentää.
Lain mukaan taloyhtiön johdolla on tiedonantovelvollisuus yhtiökokouksessa, jossa vastaillaan osakkaiden kysymyksiin. Muuta arjen viestintää ei ole virallisesti määritelty.
Olen silti avoimuuden kannattaja eli mielestäni hallituksen tulee viestiä aktiivisesti ja avoimesti taloyhtiön asioista, Furuhjelm sanoo.
Hallituksen tyypilliset virheet
Furuhjelmin mielestä taloyhtiön kannalta pahimmat tilanteet syntyvät silloin, kun hallituksen jäseniltä puuttuu kiinnostus tehtäväänsä. Tämän ohella hän muistuttaa, että yksittäisen jäsenen tulee ymmärtää jäävätä itsensä niissä päätöksissä, joissa mukana voi olla oma intressi.
Furuhjelm on lisäksi törmännyt tilanteisiin, joissa hallitus ei suostu vaikeassa tilanteessa kuuntelemaan asiantuntijoita.
Jääräpäisyys voi viedä asiat entistä pahempaan solmuun. Esimerkiksi korjaushankkeiden läpivienti vaatii laaja-alaista asiantuntemusta myös juridiikasta, Furuhjelm sanoo
Lisätietoja: www.kak-laki.fi
Julkaistu: 03/2023