mainos_1109

Julkisivut (ikkunat)

Lasi tuo tyyliä julkisivuun

Alumiini-lasirakenteet ovat näyttäviä ja sataprosenttisesti kierrätettäviä

artikkelikuva: Lasi tuo tyyliä julkisivuun

KUVA: MARC GOODWIN


Lasi tuo julkisivuun modernin ilmeen ja päästää sisälle runsaasti luonnonvaloa, mikä parantaa sisätilojen viihtyisyyttä. Alumiini-lasirakentamisessa materiaalien ja detaljiikan tuotekehitys tuo uusia mahdollisuuksia julkisivujen arkkitehtuuriin. Kohteen vaatimusten mukaisesti valittu lasi parantaa rakennuksen energiatehokkuutta.

LASIRAKENTAMISEN MAHDOLLISUUDET arkkitehtuurissa kiinnostavat suunnittelijoita jatkuvasti enemmän. Lasijulkisivut ja kohteen käyttötarkoituksen mukaisesti suunnitellut ikkunat tuovat sisätiloihin mahdollisimman paljon luonnonvaloa, mikä parantaa sisätilojen viihtyisyyttä ja tilan käyttäjien hyvinvointia.

”Nykypäivänä halutaan kirkkaita lasirakenteita, jotka läpäisevät valoa hyvin. Suunnittelu- ja rakennusalan ammattilaiset ovat erittäin kiinnostuneita myös lasin lämmöneristävyydestä ja auringonsuojaominaisuuksista”, kertoo tekninen myyntipäällikkö Harri Korpela NSG Groupiin kuuluvasta Pilkington Lahden Lasitehdas Oy:stä.

Oikein valituilla lasirakenteilla voidaan optimoida energiankulutus siten, että talvikaudella hyödynnetään auringon lämpöenergiaa rakennuksen lämmityksessä ja kesäkaudella minimoidaan jäähdytyksen tarve auringonsuojauksella.


ARKKITEHTI: FAULKNER ARCHITECTS
KUVA: JOE FLETCHER

Tehokkaalla auringonsuojalasilla voidaan leikata jopa yli 70 prosenttia auringon lämpöenergiasta ilman, että valonläpäisystä tarvitsee juurikaan tinkiä. Samalla saavutetaan lämmöneristys.

Lasien g-arvoon eli auringonsuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota etenkin rakennuksen etelä- ja länsisivujen ikkunoissa ja lasijulkisivuissa. Pohjois- ja itäsivuilla lämpökuorma on huomattavasti etelä- ja länsisivuja pienempi, joten lasien valinnassa kannattaa panostaa lämmöneristävyyteen.

”Olemme mielellämme mukana lasirakenteiden suunnittelussa alusta alkaen, jotta kohteeseen voidaan valita juuri oikeanlaiset lasit. Esimerkiksi Pilkington Suncool™ -tuoteperheen laseilla saavutetaan tehokas auringonsuoja ja samalla korkea valonläpäisy sekä hyvä lämmöneristys”, Korpela sanoo.

Vähennä lasihävikkiä suunnittelupöydällä

Lasin valmistuksen ympäristövaikutusten minimoiseksi lasilevyt kannattaa käyttää hyödyksi mahdollisimman tarkkaan. Lasirakentamisessa syntyvän hukan määrään voidaan vaikuttaa lasirakenteita suunniteltaessa.

”Lasin hävikkiä voidaan vähentää huomioimalla lasilevyjen koko aukotusta mitoittaessa tai lasijulkisivua suunnitellessa. Ellei lasilevyjen kokoa oteta huomioon suunnitteluvaiheessa, saattaa jopa puolet lasilevyistä päätyä hävikkiin. Lasi on täysin kierrätettävä materiaali, mutta käyttämättömän hävikkilasin kierrättäminen ei ole tehokasta energian ja raaka-aineiden käyttöä”, Korpela pohtii.

Hukan minimoimiseksi suunnittelua voi tehdä yhteistyössä lasitoimittajan kanssa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi aukotus voidaan suunnitella siten, että lasilevy tulee käytettyä mahdollisimman tarkasti.

”Lasilevyjen valmistuksenkin osalta voi miettiä vaihtoehtoja. Kannattaisiko kohteessa käyttää lyhyempää lasilevyaihiota, voitaisiinko lasit toteuttaa kohteen vaatimusten mukaisesti räätälöidyillä lasilevyaihioilla tai voisiko lasin jatkojalostaja yhdistellä eri tilauksia siten, että hukkaa ei syntyisi?” kysyy Korpela.

”Nykypäivänä halutaan kirkkaita lasirakenteita, jotka läpäisevät valoa hyvin.

Vähähiiliset lasit tulevat markkinoille

Huolellinen suunnittelu on keskeistä rakennuksen elinkaaren aikaisten päästöjen minimoimiseksi, ja vähähiiliset ratkaisut ovat tärkeässä asemassa rakennusalan ympäristövaikutusten hillitsemiseksi.

Lasivalmistajat työskentelevät vähähiilisten tuotteiden kehittämisen parissa jatkuvasti. Lokakuussa 2023 lanseerattu Pilkington Mirai™ on lasi, jonka valmistaminen tuottaa 50 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin Pilkingtonin standardilasituotteet.

”Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on monien tekijöiden summa. Vähähiilisen Pilkigton Mirai™ -lasin valmistusprosessissa hyödynnetään kierrätettyä lasia, uusiutuvaa sähköä ja vaihtoehtoisia polttoaineita. Tällä hetkellä vähähiilistä lasia valmistetaan yhdellä tehtaistamme”, kertoo Korpela.

Vähähiilisen lasin tekniset ominaisuudet ovat yhtä hyvät kuin muilla lasituotteilla, ja se voidaan pinnoittaa käyttötarkoitukseen sopivilla pinnoitteilla. Vähähiilinen lasi on osaratkaisu ympäristösertifioitujen kohteiden rakentamisessa.

”Lasialalla edetään jatkuvasti kohti uusia vähähiilisiä ratkaisuja. Vielä tällä hetkellä vähähiilisen lasin käyttäminen kohteessa vaatii ennakointia, sillä tuotannon kapasiteetti on rajallinen. Tuotantomääriä lisätään kysynnän mukaisesti”, sanoo Korpela.

Sirot, kestävät ja lujat alumiiniprofiilit kannattavat suuria lasipainoja

Lasi pääsee oikeuksiinsa yhdistettynä siroihin ja kestäviin alumiiniprofiilijärjestelmiin. Alumiinirunkoinen lasijulkisivu sopii julkisiin rakennuksiin, toimistorakennuksiin, liikerakennuksiin ja kauppakeskuksiin, ja suurilla lasipinnoilla voidaan tuoda tyylikkyyttä omakotitalorakentamiseen.

"Alumiiniprofiiliset rakennusosat, kuten ikkunat, ovet ja lasijulkisivut, valmistetaan mittatilaustyönä, joten arkkitehti voi suunnitella julkisivun aukotukset vapaasti. Maalatuissa alumiiniprofiileissa voi käyttää kaikkia RAL-värikartan sävyjä”, sanoo Reynaers Aluminium Finlandin aluemyyntipäällikkö Henri Virta.

Kaupunkien keskustojen korkeissa rakennuksissa alumiini-lasirakenteilla voidaan toteuttaa näyttäviä rakenteita. Suurienkin lasipintojen kannatteluun riittävät sirot, esteettisesti viehättävät alumiiniprofiilit. Alumiiniprofiilien avulla voidaan toteuttaa myös kaareutuvia lasijulkisivuja ja lasikattoja.

”Alumiini ja lasi ovat pitkäikäisiä materiaaleja. Alumiini-lasirakenteet sopivat kohteisiin, joissa halutaan elinkaareltaan pitkäikäisiä, kustannustehokkaita ja esteettisiä ratkaisuja teknisestä suorituskyvystä tinkimättä”, sanoo Virta.


KUVA: EVALDAS LASYS

Teknisiä ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti

Maailmanlaajuisesti alumiini-lasirakentaminen on ollut suosittua pitkään. Lasin teknisten ominaisuuksien kehittymisen myötä alumiinilasirakentamisen suosio on kasvanut myös Suomessa.

”Alumiini-lasirakenteilla saavutetaan erittäin hyvät ilman- ja sateenpitävyyden sekä tuulenpaineen kestävyyden arvot, ja tuotekehitystyö on jatkuvaa. Nykyaikaisilla alumiini-lasirakenteilla saavutetaan jopa parempia lämmöneristävyysarvoja kuin suomalaiset rakennusmääräykset edellyttävät”, Virta kertoo.

Vaadittavien arvojen saavuttamisessa lasin ominaisuudet ja tekninen suorituskyky ovat keskeisiä. Reynaers Aluminium toteuttaa suuria, korkean rakentamisen kohteita alumiinirunkoisilla elementtijulkisivuilla, jolloin vaatimukset niihin integroiduille, korkealla sijaitseville ikkunoille ja oville ovat tiukkoja.

”Toimitamme alumiiniprofiilijärjestelmiämme maailmanlaajuisesti, joten useissa, eri puolilla maailmaa sijaitsevissa testikeskuksissamme suunnitellaan ja testataan jatkuvasti parempia ratkaisuja. Testikeskuksissamme lasijulkisivuja, ikkunoita, ovia ja liukuovia asennetaan testiseinälle ja niihin voidaan kohdistaa tiiveyden varmistamiseksi jopa 8 000 Pa testipaine, joka vastaa noin 400 km/h tuulta”, sanoo Virta.

”Alumiini ja lasi ovat pitkäikäisiä materiaaleja.

Rajoittamaton kierrätettävyys ja huoltovapaus alumiinin etuina

Alumiini täyttää rakennusalan elinkaariajattelun vaatimukset erinomaisesti. Alumiiniprofiilien käyttöikä on 50–100 vuotta. Käyttöikänsä päätteeksi alumiini voidaan kierrättää laadun heikkenemättä. UV-säteily tai kosteus eivät vaikuta alumiiniin, eikä se ruostu tai lahoa.

Alumiini täyttää rakennusalan elinkaariajattelun vaatimukset erinomaisesti. Alumiiniprofiilien käyttöikä on 50–100 vuotta. Käyttöikänsä päätteeksi alumiini voidaan kierrättää laadun heikkenemättä. UV-säteily tai kosteus eivät vaikuta alumiiniin, eikä se ruostu tai lahoa.

Rakennuksen elinkaaren aikana saattaa tulla eteen tilanteita, joissa lasit tarvitsee vaihtaa. Lasi saattaa rikkoutua, rakennuksen käyttötarve muuttua tai julkisivuun tai ikkunoihin halutaan teknisiltä ominaisuuksiltaan erilaiset tai kehittyneemmät lasit.

”Lasin vaihtaminen alumiinirakenteisiin on nopeaa ja voidaan tehdä rikkomatta rakenteita. Alumiinikarmista irrotetaan lasituslista, vanha lasi nostetaan pois tarkoitukseen suunnitellulla nostimella ja laitetaan uusi tilalle”, Virta kertoo.

Helppouden ja nopeuden lisäksi lasin vaihto alumiinirakenteisiin on kustannus- ja materiaalitehokasta. Alumiini-lasirakenteet ovat huollon kannalta helppoja ja huolettomia: huolloksi riittää pesu.

Teksti: Merja Maukonen

Julkaistu: 02/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »