mainos_1095

Isännöinti & hallitus

BLOGI

Hallituksen puheenjohtajan valinta yhtiökokouksessa

Kirjoittaja: Keijo Kaivanto

artikkelikuva: Hallituksen puheenjohtajan valinta yhtiökokouksessa

Hallitusammattilaista valittaessa hallituksen puheenjohtajaksi, monesti kysytään toteutuuko yhtiökokouksen tahto, kun normaalikäytännön mukaan hallitus valitsee puheenjohtajan keskuudestaan. Hallitus voi siis tehdä yhtiökokouksen tahdon vastaisen päätöksen asunto-osakeyhtiölain perusteella.

Puheenjohtajan valitsee asunto-osakeyhtiölain mukaan hallitus, jos hallitusta valittaessa ei ole yhtiökokouksessa päätetty toisin tai jos yhtiöjärjestyksessä ei määrätä toisin. Tätä valintakäytäntöä on perusteltu sillä, että myös hallituksen puheenjohtajan tulee nauttia hallituksen luottamusta.

Yhtiökokouksen päätös puheenjohtajasta

Silloin kun tarve on valita hallituksen puheenjohtajaksi ulkopuolinen hallitusammattilainen, on tilanne toinen. Ulkopuolista hallitusammattilaista tarvitaan yleensä johtamaan asiat kuntoon, kun kysymys on isoista remonteista, riitatilanteista yhtiön sisällä tai urakoitsijan kanssa, taloudesta tai osaamisen puutteista tai halukkuuden puutteesta puheenjohtajan tehtävään. Tällöin on tärkeää, että osakkaat voivat luottaa tulevaan hallituksen puheenjohtajaan, joka on haastateltu ja kilpailutettu tehtävään.

Hallituksen valitseva yhtiökokous voi halutessaan valita hallituksen puheenjohtajan, jos hallituksen puheenjohtajan valinnasta ei ole määräystä yhtiöjärjestyksessä. Tällöin puheenjohtaja valitaan samassa yhteydessä kuin muutkin hallituksen jäsenet. Menettely on harvinainen, mutta perusteltu edellä mainituista syistä.

Yhtiö voi myös määrätä yhtiöjärjestyksessä, että yhtiökokous valitsee suoraan hallituksen puheenjohtajan, joka on silloin ensisijainen menettely

Voidaanko valita hallituksen varapuheenjohtaja?

Hallitus voi valita keskuudestaan tai suoraan yhtiökokouksessa varapuheenjohtajan, vaikka asunto-osakeyhtiölaissa ei ole säännöksiä varapuheenjohtajasta. Varapuheenjohtajaan sovelletaan hallituksen puheenjohtajaa koskevia säännöksiä silloin, kun varapuheenjohtaja toimii hallituksen puheenjohtajana varsinaisen puheenjohtajan ollessa poissa tai esteellinen.

Isännöitsijä hallituksen puheenjohtajana

Pääsääntö on, ettei Isännöitsijä saa toimia hallituksen puheenjohtajana. Se on mahdollista vain, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään tai kaikki osakkaat ovat siitä yksimielisiä.

Keijo Kaivanto
Hallitusammattilainen
asianajaja, varatuomari

Julkaistu: 09/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »