mainos_1105

Turvallisuus (palo)

Palokatkoilla torjutaan vakavia palovahinkoja

artikkelikuva: Palokatkoilla torjutaan vakavia palovahinkoja

Kuva: ISTOCKPHOTO


Paloturvallisuutta asuinkiinteistöissä ja muissa rakennuksissa on mahdollista parantaa muun muassa palokatkoilla. Niiden avulla ehkäistään tai ainakin hidastetaan tulipalon leviämistä rakennuksen muihin osiin esimerkiksi taloteknisten läpivientien tai tuuletusonteloiden kautta.

PALOKATKOILLA TIIVISTETÄÄN esimerkiksi palo-osastoivissa seinissä olevia aukkoja ja läpivientejä, jotta estettäisiin tulen ja savukaasujen pääseminen esimerkiksi ullakkotilaan palo-osaston ulkopuolelle ja sieltä muualle rakennukseen tai kenties koko kortteliin.

Käytännössä palokatkot voidaan toteuttaa monella tavalla ja monenlaisista eri materiaaleista.

”Paloturvallisuus on enemmän kuin osiensa summa”, korostaa Sewatek Oy:n toimitusjohtaja Jukka Riekkinen. Hänen johtamansa yritys tuottaa esivalmistettuja palokatkoja ja niiden materiaaleja Askolassa sijaitsevalla tehtaalla, joka työllistää noin 15 henkilöä.

Tarkkuutta ja huolellisuutta palokatkojen toteutukseen

Tyypillisesti palokatkoja tarvitaan rakenteiden välisiin läpivienteihin. Ne ehkäisevät palon etenemistä, jolloin torjutaan henkilövahinkoja ja helpotetaan sammutustöitä.

”Kaikki palokatkot on toteutettava kunnolla, sillä yksikin heikko kohta voi päästää tulipalon leviämään eteenpäin. Millään osa-alueella ei saa olla puutteita.”

Läpiviennit ja liitoskohdat ovat usein hankalissa paikoissa – ehkä jopa sellaisissa, jotka ovat vaikeasti tarkastettavissa. Tällaisten rakenteiden suunnittelu ja toteuttaminen paloturvallisiksi vaatii paljon osaamista ja kokemusta.

Riekkinen muistuttaa, että palokatkoille on käyttöä niin uudis- kuin korjausrakentamisessa.

”Toisinaan linjasaneerauksissa korjataan linjassa olevat palokatkot kuntoon, mutta heti viereisen linjan läpivienneissä saattaa olla puutteita. Jos ne eivät kuulu urakkaan, ne voivat helposti jäädä korjaamatta.”

”Palo voi päästä leviämään myös ullakoiden, julkisivujen tai räystäiden kautta. Joskus vastaan tulee jopa rakennuksia, joissa palokatkot on jätetty kokonaan asentamatta”, ihmettelee Riekkinen.

”Paloturvallisuus on enemmän kuin osiensa summa.


Kuva: Pexels

Dokumentit ajan tasalle

Asennettavien palokatkojen dokumentointi on tärkeää, koska se myös helpottaa rakennuksen myöhempiä korjaus- ja muutostöitä.

”Asioita ei pitäisi jättää pelkästään rakennusvalvontaviranomaisen harteille. Tarkka dokumentointi parantaa paloturvallisuutta ja turvaa myös urakoitsijan asemaa. Esimerkiksi valokuvan ottaminen auttaa jälkeenpäin tunnistamaan palokatkojen tyyppejä ja materiaaleja”, Riekkinen huomauttaa.

Jos rakenteiden läpi on vedetty vaikkapa muovisia viemäriputkia – kuten nykyrakentamisessa usein tehdään –, putket todennäköisesti alkavat tulipalotilanteessa sulaa lämmön vaikutuksesta. Palokatkon on silloin oltava sellainen, että se toisaalta estää palokaasujen leviämistä läpiviennin kautta ja toisaalta turpoaa tulipalossa siten, että se tukkii sulavan muovin jättämän aukkokohdan.

”Palokatkoissa käytetään eri materiaaleja ja tekniikoita, usein toki asennuskohteen mukaisesti. Sinänsä muoviputki soveltuu kyllä palokatkoihin.”

”Rakennusvalvonnan ja valmistajien kesken saisi monesti olla tiiviimpääkin yhteistyötä. Palokatkomateriaalien valmistajat pyrkivät pysymään ajan hermolla ja seuraavat jatkuvasti rakentamismääräysten muutoksia”, vakuuttaa Riekkinen.

Hänen mukaansa esimerkiksi viime aikoina on yhä enemmän noussut esiin, että joissakin tapauksissa putki tulisi testata molemmista päistä avoimena.

”Muun muassa suurimpien kuntien rakennusvalvontaohjeistuksen mukaan sadevesi- ja tuuletusviemäriä tulisi käsitellä molemmista päistä auki olevana.”


Kuva: Pixabay

Oikea ratkaisu löydetään hankaliinkin paikkoihin

Riekkisen mukaan palokatkoihin kehitetään koko ajan uusia materiaaleja ja teknisiä ratkaisuja.

”Käyttöön tulee esimerkiksi yhä enemmän esivalmistettuja komponentteja. Nykyään korjausrakentamisessakin pyritään siihen, että asioita voitaisiin tehdä paljolti jo etukäteen. Esivalmistetuissa osissa työ on tasalaatuista, jolloin asennusvirheiden mahdollisuus vähenee.”

”Toisaalta asennukset pystytään tekemään nopeammin, joten kustannustehokkuus työmailla paranee. Rakentamisesta tulee taloudellisempaa”, Riekkinen arvioi.

Palokatkoasennusten kannalta hankalimpia työmaita ovat monesti sellaiset vanhat kohteet, joiden rakenteita on vuosien varrella korjattu useaan otteeseen ja joista ei silti juurikaan ole saatavilla dokumentteja tai muuta ennakkotietoa.

”Jos asiat ovat tiedossa hyvissä ajoin, kaikenlaisiin ongelmatilanteisiin voidaan valmistautua – mutta ilman dokumentteja se on hankalampaa. Asioita on selviteltävä etukäteen, jotta löydetään kohteeseen sopivimmat ratkaisut. Kokemus alalta auttaa asioissa”, pohtii Riekkinen.

”Aina on myös rakennuspaikkakohtaisen hyväksynnän ratkaisu yhtenä vaihtoehtona olemassa.”

”Tyypillisesti palokatkoja tarvitaan rakenteiden välisiin läpivienteihin.


Kuva: Sewatek

Tulipalo voi levitä julkisivunkin kautta

Palokatkoista huolimatta tulipalot voivat päästä leviämään esimerkiksi särkyvien ikkunoiden kautta muualle taloon.

Julkisivuverhoilukin saattaa olla materiaaleiltaan sellainen, että se voi levittää paloa. Viime vuosilta tästä on ulkomaisissa kerrostaloissa nähty ikäviä esimerkkejä.

Kesäkuussa 2017 Grenfell Towerin tornitalo Lontoon Kensingtonissa tuhoutui rajussa tulipalossa, joka alkoi yhdestä huoneistosta ja levisi vajaassa puolessa tunnissa koko rakennukseen. Palossa menehtyi 72 ihmistä.

Nyt syyskuun 2024 alussa valmistuneen viranomaisraportin mukaan rakennuksen julkisivuelementit olivat olleet materiaaleiltaan ja muodoltaan sellaisia, että ne levittivät tulipaloa nopeasti ulkoseinää pitkin. Talon julkisivu oli uusittu vain noin vuotta aikaisemmin.

Tällaisten julkisivulevyjen vaarallisuus oli kuitenkin ollut brittiviranomaisten tiedossa jo 1990-luvulla, sillä samantyyppisistä levyistä oli aiemmin aiheutunut vakavia palovahinkoja sekä Englannissa että muun muassa Australiassa. Asioihin ei silti ollut reagoitu ajoissa. Vakavaa välinpitämättömyyttä turvallisuusasioita kohtaan oli raportin mukaan esiintynyt kautta linjan, niin viranomaistasolla kuin useissa rakennusalan yrityksissäkin.

Pelkästään Britanniassa palovaarallisia julkisivulevyjä on vuosien mittaan ehditty asentaa useisiin tuhansiin taloihin, joissa asuu kaikkiaan 340 000 ihmistä. Uusi apulaispääministeri Angela Rayner on nyt kiirehtinyt näiden rakennusten julkisivujen uusimista sekä vaatinut entistä tiukempia rakentamismääräyksiä.

”Palokatkoissa käytetään eri materiaaleja ja tekniikoita.

Lisää paloturvallisuutta myös korjauskohteisiin

Oikein suunnitelluilla ja asianmukaisesti toteutetuilla palokatkoilla tulipalot saadaan parhaissa tapauksissa rajattua syttymisalueelleen.

”Nykyisin tiedetään ja ymmärretään entistä paremmin palojen leviämisen periaatteet. Eräässäkin uudehkossa kerrostalossa huoneisto paloi kahden tunnin ajan, mutta tulipalo ei edennyt talon muihin asuntoihin”, Riekkinen mainitsee.

”Palot onkin saatava pidettyä tiiviisti rakennusten paloosastojen rajojen sisäpuolella.”

Uudisrakentamisen lisäksi palokatkoja asennetaan nykyään yhä enemmän korjauskohteisiin. Tällä saralla olisikin Riekkisen mukaan vielä paljon tehtävissä paloturvallisuuden parantamiseksi.

Teksti: Ari Mononen

Julkaistu: 09/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 3/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »