mainos_1109

Automaatio
Energiatehokkuus
Lämmitys

Tekoäly mullistaa taloyhtiöiden energiatehokkuuden

artikkelikuva: Tekoäly mullistaa taloyhtiöiden energiatehokkuuden

Kuva: Fidelix Oy


Lämmityksen ja ilmanvaihdon optimointi ovat keskeisiä rakennuksen energiatehokkuuden parantamisessa. Huoneistokohtaisilla antureilla mitattuihin tietoihin perustuvat, tekoälypohjaiset automaatioratkaisut ovat kustannustehokas tapa säästää energiaa.

ENERGIAN HINNAT ovat olleet viime vuosina nousussa. Taloyhtiöissä tämä luo paineita hallita lämmityskustannuksia entistä tarkemmin, ja energiatehokkuus kiinnostaakin monia taloyhtiöitä tällä hetkellä. Energiatehokkuuden parantaminen tuo taloyhtiölle säästöjä, mutta vaatii alkuinvestoinnin.

”Energiatehokkuutta tarkasteltaessa on hyvä huolehtia aluksi siitä, että perusasiat, kuten esimerkiksi ikkunoiden tiiveys ja asumiskäyttäytyminen, ovat kunnossa. Tämän jälkeen voidaan pohtia, kuinka suuri investointi ollaan valmiita tekemään. Halutaanko uusia koko lämmitysjärjestelmä ja kenties vaihtaa lämmitysmuotoa, vai tavoitellaanko olemassa olevan järjestelmän tehokkaampaa ja järkevämpää käyttöä?”, pohtii Säätölaitehuollon toimitusjohtaja Tomi Silvonen.


Säätölaitehuollon toimitusjohtaja Tomi Silvonen sanoo, että tämän päivän älykkäät lämmityksensäätö- ja ilmastoinninohjausjärjestelmät ovat toteutustavoiltaan jo vakiintuneita, ja järjestelmien käyttöön ottaminen on varsin nopea ja helppo prosessi. On eduksi, jos järjestelmätoimittaja tarjoaa myös ylläpito- ja huoltopalveluja.
Kuva: Säätölaitehuolto.

Olemassa olevan lämmitysjärjestelmän älykkäät automaatioratkaisut ovat kustannustehokkaita keinoja hillitä energiankulutusta ja parantaa samalla asumismukavuutta. Esimerkiksi Tunesmart tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun kerrostaloyhtiöiden taloteknologian älykkääseen hallintaan. Lämmitys on merkittävä osa taloyhtiöiden budjettia, ja sen optimointi voi tuottaa huomattavia säästöjä.

”Energiatehokkuus ja automaatio liittyvät kiinteästi toisiinsa. Investoimalla lämmitysjärjestelmän automatisointijärjestelmään voidaan kohtuullisella panostuksella saavuttaa karkeasti arvioiden noin 10–12 prosentin säästö lämmityskustannuksissa. Säästöjen määrä on taloyhtiökohtaista ja riippuu lähtötilanteesta”, Silvonen taustoittaa.


Kuva: Fidelix Oy

Tekoäly säätää lämmityksen ja ilmanvaihdon optimaaliselle tasolle

Älykkäiden järjestelmien merkitys kasvaa etenkin, kun taloyhtiön toimintaa kehitetään suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Hyvin toimivat automaatiojärjestelmät voivat olla avainasemassa energiansäästössä ja taloyhtiön pitkän aikavälin kestävyyden parantamisessa.

”Huoneistokohtaiset, etäluettavat lämpötilatiedot sujuvoittavat myös isännöitsijän ja huoltoyhtiön työtä. Nykypäivän älykkäät lämmityksensäätöjärjestelmät keräävät langattomilla antureilla tietoa lämpötiloista huoneistokohtaisesti ja säätävät lämmityksen automaattisesti tavoitetasolle”, Silvonen sanoo.

”Energiatehokkuutta tarkasteltaessa on hyvä huolehtia aluksi perusasioista.

Osa asunnoista saattaa syystä tai toisesta olla muita huoneistoja viileämpiä. Vuosien mittaan lämmitysjärjestelmään on saattanut tulla myös vikoja, joiden vuoksi huoneistot eivät lämpene tasaisesti.

Tällöin saatetaan päätyä tilanteeseen, jossa koko taloa ylilämmitetään, jotta viileimmissäkin asunnoissa saavutettaisiin riittävä huonelämpötila. Huoneistokohtaisen mittaustiedon pohjalta voidaan tehdä analyysi ja tunnistaa vikapaikat, jolloin korjaustoimenpiteet voidaan kohdentaa oikein. Näin lämmitysjärjestelmä toimii optimaalisesti ja energiaa ei tuhlata ylilämmitykseen.


Kuvassa näkyy kerrostalon lämmönjakokeskus, jossa sijaitsevat lämmönjakopaketti ja ohjauskeskus. Lämmönjakopaketti säätää ja jakaa lämpöä kiinteistön järjestelmiin, ja ohjauskeskus toimii sen älykkäänä ohjaimena. Kiinteistön energiatehokkuuden ja älykkään lämmityksen toimivuuden varmistaa parhaiten palveluntarjoaja, joka huolehtii myös järjestelmän ylläpidosta ja huollosta. Kuva: Fidelix Oy

”Energiankulutuksen optimoinnissa suuressa roolissa ovat myös älykkäästi ohjatut ilmanvaihtokoneet ja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon takaavat poistoilman ohjausratkaisut. Tekoälyä hyödyntävät järjestelmät oppivat rakennuksen ilmanvaihdon tarpeet ja mukautuvat niihin ennakoivasti”, kertoo Silvonen.

Avaimet älykkääseen lämmityksen optimointiin

Kun taloyhtiössä on tehty päätös lämmitysjärjestelmän päivittämisestä nykyaikaan modernilla automaatiolla, kannattaa ottaa yhteyttä luotettavaan alalla toimivaan yritykseen. Alan asiantuntija arvioi taloyhtiön tilanteen ja antaa toimenpidesuositukset.

”Tämän päivän älykkäät lämmityksensäätö- ja ilmastoinninohjausjärjestelmät ovat toteutustavoiltaan jo vakiintuneita, ja järjestelmien käyttöön ottaminen on varsin nopea ja helppo prosessi. On eduksi, jos järjestelmätoimittaja tarjoaa myös ylläpito- ja huoltopalveluja. Näin varmistetaan, että taloyhtiön lämmitys toimii optimaalisella tavalla. Mikäli lämmitysprosessissa ilmenisi häiriöitä, toimittajan vastuulla on hoitaa asia kuntoon”, Silvonen sanoo.

Kun sama toimija hoitaa sekä järjestelmän toimittamisen että ylläpidon, voidaan varmistaa, että päivitykset ovat yhteensopivia olemassa olevan järjestelmän kanssa. Tämä auttaa myös hyödyntämään uusia teknologioita, joita voidaan integroida vanhaan järjestelmään ilman suuria lisäkustannuksia.

”Energiatehokkuus ja automaatio liittyvät kiinteästi toisiinsa.

Taloyhtiöistä älykkäisiin taloyhteisöihin

Toisinaan taloyhtiöissä pohditaan, kannattaako investoida älykkääseen järjestelmään nyt vai odottaa vielä teknologian kehittymistä. Tämän hetkiset teknologiset ratkaisut ovat erittäin kehittyneitä, ja saatavilla olevat ratkaisut tuottavat erinomaisia tuloksia, joten nyt on hyvä hetki ryhtyä toimiin energiatehokkuuden parantamiseksi.

”Energiatehokkuus ja automaatio eivät ole enää valinnaisia lisäpalveluja taloyhtiöille, vaan ne ovat olennainen osa nykyaikaisen kiinteistön hallintaa. Nyt on hyvä hetki aloittaa siirtyminen kohti älykästä taloteknologiaa, joka säästää energiaa ja ympäristöä”, summaa Silvonen.


Kuva: Fidelix Oy

Tulevaisuuden uudet teknologiat ja innovaatiot voidaan integroida osaksi olemassa olevaa kokonaisuutta. Myös lämmitysmuodon vaihtaminen onnistuu ongelmitta. Mutta miltä tulevaisuuden taloyhtiö näyttää vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua?

”Alan tämän hetkiseen kehitykseen peilaten näen, että kymmenen vuoden kuluttua talotekniikkaa ohjataan ja säädetään tekoälyn tuottamana pilvipalveluna. Uskoisin, että asukkaiden omat, huoneistokohtaiset järjestelmät tulevat lisääntymään, ja niitä voidaan hyödyntää rajapintojen kautta älykkäästi koko rakennuksen energiankulutusta ja asukkaiden turvallisuutta ajatellen. Taloyhtiön sijasta tulevaisuudessa voitaneen puhua älykkäästä taloyhteisöstä”, Silvonen pohtii.

Teksti: Meri Maukonen

Julkaistu: 11/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 4/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »