mainos_1109

Energiatehokkuus
Raput (valaistus)
Turvallisuus (valaistus)
Yhteiset tilat (valaistus)

Valaistuksen uudistaminen taloyhtiöissä

artikkelikuva: Valaistuksen uudistaminen taloyhtiöissä

Kuva: Antti Pulkkinen / Helsingin kaupunki


Valaistuksen merkitys taloyhtiöissä ulottuu paljon pidemmälle kuin pelkkään käytännöllisyyteen. Hyvin suunniteltu ja toteutettu valaistus parantaa turvallisuutta, lisää asukkaiden viihtyvyyttä ja voi tuoda huomattavia säästöjä energiakuluissa. Erityisesti porraskäytävien, piha-alueiden ja yhteisten tilojen valaistuksen päivittäminen nykyaikaisiin energiatehokkaisiin ratkaisuihin on askel, jota yhä useampi taloyhtiö harkitsee. Miten sisä- ja ulkovalaistuksen uudistaminen kannattaisi toteuttaa, ja mitä hyötyjä sillä voidaan saavuttaa?

Energiansäästöä ja ympäristöystävällisyyttä LED-teknologialla

Valaistuksen uudistamisen keskeinen etu on energiansäästö, joka saavutetaan korvaamalla vanhat valonlähteet, kuten hehku- tai loisteputkilamput, LED-valaistuksella. LED-valot kuluttavat jopa 80 % vähemmän sähköä ja niiden käyttöikä voi olla kymmenkertainen verrattuna perinteisiin valaisimiin. Tämä tarkoittaa huomattavia säästöjä paitsi energiakustannuksissa, myös huolto- ja vaihtokustannuksissa.

Ympäristönäkökulmasta LED-valaistus on myös kestävä valinta. Alhaisempi energiankulutus vähentää hiilidioksidipäästöjä, ja monet LED-tuotteet ovat kierrätettäviä. Taloyhtiön vastuullisuusprofiilia voidaan parantaa ottamalla valaistuksen uudistamisessa huomioon ekologisuus ja energiatehokkuus.

”Valaistuksen uudistamisen keskeinen etu on energiansäästö.

Valaistus lisää turvallisuutta ja viihtyvyyttä

Turvallisuus on yksi tärkeimmistä tekijöistä taloyhtiön valaistuksessa. Porraskäytävien, piha-alueiden ja yhteisten tilojen riittävä valaistus vähentää kaatumisten, tapaturmien ja ilkivallan riskiä. Hyvin valaistu piha-alue voi esimerkiksi estää luvattoman liikkumisen ja luoda turvallisuuden tunnetta asukkaille.

Samalla valaistus vaikuttaa merkittävästi asuinympäristön viihtyvyyteen. Lämpimän sävyinen ja häikäisemätön valo luo kodikkaan ilmapiirin porraskäytäviin ja yhteisiin tiloihin. Pihavalaistuksen oikea suuntaus ja valaisimien sijoittelu voivat korostaa rakennusten ja piha-alueiden arkkitehtuuria sekä maisemointia. Modernit valaistusratkaisut, kuten säädettävä värilämpötila, mahdollistavat ympäristön mukauttamisen tilanteen ja vuodenajan mukaan.


Kuva: Pexels

Mistä aloittaa valaistuksen uudistaminen?

Kun taloyhtiössä herää ajatus valaistuksen uusimisesta, ensimmäinen askel on nykytilan kartoitus. Tämä tarkoittaa olemassa olevien valaisimien ja niiden energiankulutuksen arviointia sekä mahdollisten ongelmien tunnistamista, kuten riittämätöntä valotehoa, huonokuntoisia valaisimia tai epätarkoituksenmukaisia asennuksia.

Seuraavaksi kannattaa kääntyä valaistussuunnittelijan tai sähköalan ammattilaisen puoleen. He voivat laatia taloyhtiölle valaistussuunnitelman, joka ottaa huomioon kohteen erityispiirteet, energiansäästötavoitteet ja valaistusasetusten vaatimukset.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tehtävä on varmistaa, että valaistusremontti toteutetaan kustannustehokkaasti ja laadukkaasti. Kilpailutuksessa on hyvä kiinnittää huomiota paitsi hintaan, myös valaisimien teknisiin ominaisuuksiin ja takuuaikoihin. Esimerkiksi DALI-ohjausjärjestelmän tai liike- ja hämärätunnistimien lisääminen voi parantaa energiatehokkuutta merkittävästi, mutta saattaa edellyttää alkuvaiheessa hieman suurempaa investointia.

Säästöpotentiaali lukuina

Konkreettisten säästöjen esittämiseksi voidaan tarkastella esimerkkiä 50 asunnon kerrostalosta, jossa on 20 porraskäytävän valaisinta ja 15 pihavalaisinta. Jos nykyiset 60 watin loisteputkilamput korvataan 15 watin LED-valoilla, vuotuinen energiankulutus laskee noin 80 %.

”Ensimmäinen askel valaistuksen uusimisesta on nykytilan kartoitus.

Jos valot ovat päällä keskimäärin 12 tuntia päivässä, tämä voi tarkoittaa vuosittain jopa 2 000–3 000 kilowattitunnin säästöä, mikä energiakustannusten nykytasolla voi tuoda useiden satojen eurojen vuosittaisen säästön. Pidemmän käyttöiän ansiosta säästöä kertyy myös huoltokustannuksista, kun lamppuja ei tarvitse vaihtaa yhtä usein.

Pitkäaikainen hyöty asukkaille ja taloyhtiölle

Valaistuksen uudistaminen ei ole pelkästään taloudellinen päätös, vaan investointi, joka parantaa asukkaiden elämänlaatua ja voi nostaa kiinteistön arvoa. Moderni, energiatehokas valaistus tekee taloyhtiöstä houkuttelevamman potentiaalisille uusille asukkaille ja vähentää ylläpitokustannuksia pitkällä aikavälillä.

Kun valaistusuudistus toteutetaan huolella, sen hyödyt näkyvät ja tuntuvat vuosien ajan. Taloyhtiön kannattaa lähteä liikkeelle kartoittamalla nykytilanne ja kuuntelemalla asiantuntijoiden suosituksia. Valaistus ei ole vain tekninen osa kiinteistöä – se on tärkeä osa asukkaiden arkea ja viihtyisyyttä.

Teksti: Petri Charpentier

Julkaistu: 11/2024

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 4/2024

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »