mainos_1110

Kiinteistöhuolto (kunnossapito, siivous)
Piha-alue (jätehuolto)
Taloyhtiöviestintä
Yhteiset tilat

Milloin kannattaa pyytää paikalle asiantunteva tuholaistorjuja?

artikkelikuva: Milloin kannattaa pyytää paikalle asiantunteva tuholaistorjuja?

Kuva: Unsplash


Tuholaistorjunta on aihe, joka herättää usein huolta kiinteistöjen omistajissa, taloyhtiöissä ja isännöitsijöissä. Olipa kyseessä kerrostalo, liikekiinteistö tai omakotitalo, tuholaiset voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia ja terveydellisiä haittoja. Mutta milloin on aika kääntyä ammattilaisen puoleen, ja miten kiinteistöjen tuholaishaittoja voi ennaltaehkäistä?

Ammattilainen paikalle ajoissa

Tuholaistorjujan käynnin tarve riippuu tilanteesta, mutta yleisenä ohjeena voidaan todeta, että asiantuntijan apuun kannattaa turvautua heti, kun tuholaisongelma havaitaan. Ammattilainen pystyy arvioimaan tilanteen laajuuden, tunnistamaan tuholaislajin ja valitsemaan tehokkaimmat torjuntakeinot. Toistuvien häiriöiden, kuten sokeritoukkien kylpyhuoneessa tai hiirten ullakolla, ilmaantuessa on selvä merkki siitä, että ongelmaan tarvitaan asiantuntijan apua.

Tuholaisten tunnistaminen voi myös olla hankalaa, sillä eri lajit vaativat erilaista lähestymistapaa. Esimerkiksi turkiskuoriaiset vaativat toisenlaisia torjuntakeinoja kuin torakat tai luteet. Jos ongelma on laajamittainen ja vaikuttaa koko kiinteistöön tai useisiin asukkaisiin taloyhtiössä, asiantunteva torjuja on erityisen tarpeellinen. Terveyshaittojen, kuten allergioiden tai sairauksien, riski on myös syy kutsua paikalle ammattilainen. Mikäli oman tietotaidon rajat tulevat vastaan, ammattilainen varmistaa, ettei ongelma uusiudu tai pahene.

”Ammattilainen pystyy arvioimaan tilanteen laajuuden.

Ennaltaehkäisy on avain onnistumiseen

Parasta tuholaistorjuntaa on ongelmien ennaltaehkäisy, jolla voidaan välttyä kalliilta torjuntatoimilta ja suojata kiinteistöjen arvo. Ennaltaehkäisy keskittyy kolmeen pääosa-alueeseen: hygieniaan, rakenteiden kuntoon ja aktiiviseen seurantaan.

Hygienian merkitys on ratkaiseva tuholaisten torjunnassa. Tuholaiset hakeutuvat paikkoihin, joissa on tarjolla ruokaa, suojaa ja kosteutta. Roska-astioiden säännöllinen tyhjentäminen ja tiiviiden kansien käyttäminen estävät monien tuholaisten pääsyn kiinteistöön. Elintarvikkeiden säilytys suljetuissa astioissa sekä keittiön ja kylpyhuoneen säännöllinen siivoaminen auttavat pitämään tuholaiset loitolla. Hyvän hygienian ohella on varmistettava, että kiinteistön rakenteet ovat kunnossa. Halkeamat seinissä ja tiivistämättömät läpiviennit voivat toimia reitteinä tuholaisille. Sulkemalla rakenteelliset raot, asentamalla ovien ja ikkunoiden tiivisteet sekä varmistamalla toimivan ilmanvaihdon, voidaan estää kosteuden kertymistä ja tuholaisten pääsyä sisään.


Kuva: iStock

Aktiivinen seuranta on myös olennainen osa ennaltaehkäisyä. Asukkaat ja kiinteistön huoltohenkilökunta voivat havaita tuholaisongelman ensimerkkejä, kuten ulosteita, häntäkarvoja tai puremajälkiä. Havaintojen kirjaaminen ja nopea ilmoittaminen isännöitsijälle varmistavat, että toimenpiteet käynnistyvät ajoissa. Säännölliset asiantuntijatarkastukset puolestaan voivat estää suurten ongelmien syntymisen.

”Parasta tuholaistorjuntaa on ongelmien ennaltaehkäisy.

Tuholaistorjunnan vastuut taloyhtiössä

Taloyhtiöissä tuholaistorjunta on yhteinen asia, mutta vastuut vaihtelevat. Yleisesti ottaen taloyhtiö vastaa yhteisten tilojen ja rakenteiden torjunnasta, kun taas osakkaat huolehtivat omista asunnoistaan. Isännöitsijällä on keskeinen rooli tiedon jakamisessa ja tarvittavien toimenpiteiden koordinoinnissa. On suositeltavaa, että tuholaistorjunta käsitellään yhtiökokouksissa ja varmistetaan, että budjetissa on riittävästi resursseja ongelmatilanteiden hoitamiseen.

Tuholaistorjunnan tarve voi yllättää, mutta ennakoimalla ja reagoimalla ajoissa voidaan välttyä suuremmilta vahingoilta. Asiantunteva tuholaistorjuja on tarpeen, kun ongelma on laaja, toistuva tai vaikeasti tunnistettavissa. Säännöllinen huolenpito hygieniasta ja rakenteiden kunnossapidosta sekä aktiivinen seuranta ovat parhaita keinoja ennaltaehkäistä tuholaishaittoja. Taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden kannattaa suhtautua asiaan suunnitelmallisesti ja yhteistyöllä, sillä toimiva tuholaistorjunta on kiinteistön arvon ja asukkaiden hyvinvoinnin kannalta olennaista.

Teksti: Petri Charpentier

Julkaistu: 02/2025

Mitä mieltä olit artikkelista?

arvosana 1 arvosana 2 arvosana 3 arvosana 4 arvosana 5

Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka

KITA - kiinteistö & talotekniikka - uutiskirje

LUE UUSIN NÄKÖISLEHTI
KITA 1/2025

KITA - Kiinteistö & talotekniikka



Seuraa KITA - kiinteistö & talotekniikka
Facebook, seuraa LinkedIN, seuraa
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »